Artikel top billede

Sikkerhedsmand bag hacker-kode til gigant-systemer

En frit tilgængelig hackerkode kan anvendes som bagdør ind til for eksempel forsyningsnet, vandværker og elværker. Kodens forfatter ønsker at rejse en debat.

Computerworld News Service: En sikkerhedsanalytiker har for nyligt offentliggjort kode, der kan bruges til at tage kontrol over computere, der bruges til at administrere industrielle maskiner, hvilket potentielt giver hackere en bagdør ind i forsyningsnet, vand- og elværker og selv olie- og gasraffinaderier.

Denne software blev offentliggjort fredag af sikkerhedsanalytiker Kevin Finisterre, som siger, at han ønsker at skabe opmærksomhed om disse systemers sårbarheder, som ofte undervurderes af softwareleverandørerne.

"Disse leverandører stilles ikke til ansvar for den software, de producerer," skriver Finisterre, som er ledende analytiker hos sikkerhedstestvirksomheden Netragard.

"De fortæller deres kunder, at der ikke er noget problem, mens kritisk infrastruktur er afhængig af deres software."

Modul til Metasploit

Finisterre offentliggjorde sin angrebskode som et softwaremodul til Metasploit, som er et meget udbredt hacker-værktøj.

Ved at integrere det i Metasploit har Finisterre gjort sin kode meget lettere at bruge, vurderer sikkerhedseksperter.

"At integrere exploiten i Metasploit giver en bred vifte af mennesker adgang til angrebskoden," siger Seth Bromberger, som er direktør for informationssikkerhed hos PG&E.

"Det eneste, det kræver nu, er at downloade Metasploit, og så er man klar til at iværksætte dette hackerangreb."

Udnytter fejl i software-program

Koden udnytter en fejl i Citects software CitectSCADA, som oprindelig blev opdaget af Core Security Technologies og offentliggjort i juni.

Citect udgav efterfølgende en sikkerhedsopdatering, og softwareleverandøren har udtalt, at problemet kun udgør en risiko for virksomheder, der forbinder deres systemer direkte til internettet uden brug af firewall, hvilket er noget, der aldrig ville ske overlagt.

Herudover ville et offer også være nødt til at have tændt for en specifik database-funktion inden i CitectSCADA-produktet, for at et angreb skulle kunne lykkes.

Har været svære at anskaffe - men ikke længere

Disse typer af industrielle systemer til administration af SCADA (supervisory control and data acquisition) har traditionelt været svære at anskaffe, hvilket har gjort det besværligt for hackere at analysere dem for sikkerhedshuller.

I de senere år er flere og flere SCADA-systemer imidlertid blevet bygget over velkendte styresystemer, såsom Windows eller Linux og er derfor blevet både billigere og lettere at hacke.

It-sikkerhedseksperter er vant til at lukke sikkerhedshuller hurtigt og ofte, men industrielle computersystemer er ikke som pc'er.

Da nedetid for et vand- eller elværk kan forårsage en samfundsmæssig katastrofe, kan ingeniørerne godt være modvillige til at foretage softwareændringer eller i det hele taget tage systemet off-line for at foretage en sikkerhedsopdatering.

Denne forskel har foranlediget disse uoverensstemmelser mellem på den ene side it-professionelle som Finisterre, som oplever, at sikkerhedsproblemer nedtones, og på den anden side industriens ingeniører, som har ansvaret for at holde disse systemer kørende.

En form for kultursammenstød

"Vi oplever en form for kultursammenstød lige i øjeblikket mellem forsyningsingeniører og it-folk," siger Bob Radvanovsky, som er en uafhængig analytiker, som bestyrer et onlinediskussionsforum om SCADA-sikkerhed, som har været skueplads for nogle ophedede diskussioner om emnet.

Citect udtaler, at virksomheden aldrig har hørt omkunder, der er blevet hacket på grund af denne fejl.

Men virksomheden planlægger dog en snarlig udgivelse af en ny version af CitectSCADA med nye sikkerhedsfunktioner, skriver softwareleverandøren i en meddelelse, der blev offentliggjort tirsdag.

Denne ny version vil ikke komme et øjeblik for tidligt, ifølge Finisterre, som antager, at der er andre, lignende fejl i CitectSCADA-softwarens kode.

Og selvom SCADA-systemerne er adskilte fra andre computernetværk i forsyningvirksomheder, så kan de stadig opleve sikkerhedsbrud. I 2003 inficerede en projektansat for eksempel kernekraftværket Davis-Besse med SQL Slammer-ormen.

"Mange af de mennesker, der administrerer disse systemer, føler, at reglerne fra traditionel it ikke gælder for dem," udtaler Finisterre. "Deres branche er generelt ikke særlig bekendt med hacking og hackere."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere