Danmark på AMD's køreplan

AMD har store planer for de næste to år. Der er blandt andet en server-processor med kodenavnet Denmark i støbeskeen.

Indhold

Chipproducenten AMD har udpeget retningen for de næste to år i en ny køreplan for fremstilling af processorer. Firmaets ansatte kommer ikke til at kede sig, for der er planer om mange nye processorer.

I løbet af første halvår af 2004 kommer der to nye versioner af Athlon 64 på gaden. AMD er i fuld gang med at optimere designet af processoren, og en ny desktop-version med kodenavnet Newcastle samt en tilsvarende processor optimeret til brug i bærbare pc'er er på vej. Det er først og fremmest hukommelses-controlleren, der bliver forbedret.

I anden halvdel af 2004 sætter AMD ekstra skub i udviklingen, og der er otte nye processorer på tegnebrættet til denne periode. Det er her, AMD går fra 130 til 90 nanometer teknologi. Mindre dimensioner betyder hurtigere processorer med lavere strømforbrug.

90 nanometer udgaver af Athlon 64 og Athlon 64 FX med kodenavnene San Diego og Winchester dukker op til næste sommer.

Et år senere bliver San Diego afløst af Toledo, der stadig bliver baseret på 90 nanometer teknologi, men som rummer andre former for forbedringer af arkitekturen.

Der er også planer om nye 90 nanometer udgaver af Athlon 64 til bærbare pc'er. I anden halvdel af 2004 kommer Odessa, og et halvt år efter dukker Oakville op.

AMD fortsætter med at fremstille processorer med Athlon XP-navnet, og i denne serie vil en processor med kodenavnet Paris komme på markedet til sommer. Den vil være baseret på 130 nanometer teknologi, og Athlon XP vil først blive fremstillet med 90 nanometer teknologi i 2005. Kodenavnet på denne processor er Palermo. De tilsvarende Athlon XP-processorer til bærbare pc'er kaldes Dublin og Trinidad.

Når det gælder Opteron til servere og kraftige arbejdsstationer sker skiftet til 90 nanometer også til næste sommer, hvor nye Opteron til 1-vejs, 2-vejs og 4/8-vejs servere har kodenavnene Athens, Troy og Venus. I anden halvdel af 2005 bliver disse processorer afløst af Egypt, Italy og Denmark. Faktisk har AMD allerede nu fungerende prototyper af Opteron kørende i testcentret.

Det er ikke til at vide, hvordan AMD finder på kodenavnene til de kommende processorer. Danmark er et rigtig godt marked for AMD, og det er muligt, at Opteron Denmark kaldes sådan på grund af de pæne salgstal.

Den nye køreplan afspejler, at AMD er en smule bagefter Intel rent teknologisk. Intel starter produktionen af processorer fremstillet med 90 nanometer teknologi sidst på året, mens man ikke skal forvente at se 90 nanometer processorer fra AMD før sommeren 2004. Det betyder, at Intel vil have bedre muligheder for at skrue op for frekvensen end AMD i det kommende halve år.

Intel har planer om at gå over til 65 nanometer i løbet af 2005, mens AMD venter til 2006 med at benytte denne teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere