Artikel top billede

FRA mistænkt for sløset omgang med persondata

Den svenske Datainspektion skal undersøge anonyme anklager om ulovlig indsamling og håndtering af persondata. Sagen er delvis hemmeligholdt.

Den svenske myndighed Datainspektion (svarende til Datatilsynet i Danmark, red.) indleder nu et formelt tilsyn med den omdiskuterede efterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt.

Det fortæller Elisabeth Wallin, der er jurist hos Datainspektionen.

Det sker, efter at Datainspektionen har modtaget et antal anonyme klager, som beskriver, hvordan Försvarets Radioanstalt angiveligt har indsamlet og behandlet personoplysninger på en måde, der kan overtræde loven.

"Vi har fået et par klager, hvori man påstår at der er sket risikabel behandling af personoplysninger," siger Elisabeth Wallin til Computerworld.

Derfor vil Datainspektionen nu foretage en nærmere undersøgelse af, hvad der er foregået, fortæller hun.

Der er ifølge juristen tale om en række klager, som alle omhandler det samme problem. Afsendernes identitet er ikke Datainspektionen bekendt.

"Datainspektionen kan ikke gå i nærmere detaljer omkring de eventuelle lovovertrædelser, fordi der er tale om klassificerede oplysninger," siger Elisabeth Wallin.

Ifølge Elisabeth Wallin har anmeldelserne ikke relation til den nyvedtagne svenske FRA-lov, men derimod den lov, som er gældende allerede nu. Derfor er der ingen direkte kobling til det omdiskuterede lovforslag.

Sjælden sag

Der er længe imellem, at den svenske Datainspektionen indleder undersøgelser af efterretningstjenster.

"Det er ikke så alminindeligt. Det her er første gang, vi gør det. Men det er også første gang, vi får denne type klager," siger Elisabeth Wallin.

Det lyder alvorligt?

"Ja, nu indleder vi i første omgang et tilsyn for at få overblik over, hvad der er foregået. Så vi kan endnu ikke udtale os om, hvorvidt der er begået nogen fejl eller hvor alvorligt det i så fald er," siger Elisabeth Wallin til Computerworld.

Selv om der er tale om undersøgelse af klacificerede oplysninger, efterretnings-virksomhed og oplysninger om enkeltpersoner, har Datatinspektionen mulighed for at foretage tilsynet.

"De klassificeringer, som gælder for deres virksomhed, gælder også for os, hvis vi får sådanne oplysninger i hænde," siger Elisabeth Wallin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere