Den omdiskuterede logningsbekendtgørelse i Danmark fungerer nu på niende måned efter indførelsen i september.
Bekendtgørelsen, der pålægger tele-og internetoperatører at logge trafik mellem modtager og afsender, blev indført som følge af et EU-direktiv, og forventes indført i hele den europæiske union.
Men i nabolandet mod nord har Norge nu muligvis fundet et smuthul, som kan stoppe indførelsen af den lokale pendant af bekendtgørelsen, det såkaldte datalogningsdirektiv, skriver Dagens IT.
To fremstående professorer ved Center for Europaret ved Universitetet i Oslo er nemlig i en juridisk betænkning nået frem til at landet kan udsætte beslutningen om indførelsen af logningen.
Vetoret en mulighed
Juridisk set kan der nemlig argumenteres for, at det omdiskuterede direktiv ikke er relevant for EØS-lande, skriver avisen. Dermed kan landet have mulighed for at gøre brug af en form for vetoret, der er mulig i kraft af EØS-aftalen.
I betænkningen vurderes konsekvenserne af at bruge denne vetoret desuden som meget små, skriver avisen.
Skal overvejes grundigere
Det er interesseorganisationen IKT-Norge som har igangsat betænkningen. Og her mener direktør for myndighedskontakt Hallstein Bjercke at der nu er mulighed for at Norge kan slippe for datalogningsdirektivet.
"EØS-eksperterne fastslår, at direktivet muligvis falder uden for EØS-aftalen, og vi håber at regeringen i detaljer gør rede for direktivets relevans under behandlingen af sagen," siger Hallstein Bjercke til Dagens IT.
Direktøren fremhæver over avisen, at det er vigtigt at tage grundigere stilling til spørgsmål om privatliv, tekniske og økonomiske forhold, samt vurdere markedssituationen før der tages stilling til en norsk implementering.