IDF: Intel løfter sløret

I øjeblikket afholder Intel en udviklerkonference i San Jose, Californien. Her løftes sløret for en del af Intels planer, og vi tøver ikke med at viderebringe budskaberne. Der kommer processorer med flere kerner på en enkelt chip, nye teknologier til hardware-partitionering og forbedring af sikkerheden på pc-platformen, og en ny processor til håndholdte enheder er lige om hjørnet.

Flere kerner

Intel vil følge i hælene på IBM, når det gælder om at anbringe flere processorkerner på et enkelt stykke silicium. Til at starte med vil server-processorerne få flere kerner, men om nogle år vil almindelige pc'er også få to processorer i én.

Den nuværende 32-bit serverprocessor Xeon er baseret på 0,13 mikron teknologi, men den bliver snart efterfulgt af en 0,09 mikron udgave med kodenavnet Potomac.

Mere spændende er efterfølgeren til denne processor. Den går under kodenavnet Tulsa, og den får to kerner. Da alle Xeon-processorer understøtter hyper-threading, vil styresystemet se fire virtuelle processorer, når der sidder en enkelt Tulsa i maskinen.

64-bit-processoren Itanium 2 Madison bliver afløst af Montecito, der også vil have to kerner og rumme mere end en milliard transistorer. Afløseren til Montecito har kodenavnet Tanglewood, og den vil have endnu flere processorkerner på samme chip.

Tanglewood bliver den første processor, som er designet med hjælp fra det designerteam, der stod bag Alpha-processoren, og Tanglewood bliver mindst syv gange så hurtig som Madison.

Bedre sikkerhed

Fremtidens Intel-processorer vil indeholde et par helt nye teknologier, nemlig hardware-partitionering i processoren og øget sikkerhed.

Intel har givet kodenavnet Vanderpool til en teknologi, der gør det muligt at køre to forskellige systemer samtidig på den samme processor. En enkelt pc kan altså opføre sig som to maskiner.

Det kan for eksempel bruges til et give ungerne en partition, mens de voksnes vigtige applikationer bruges fra en anden partition, og det kan være smart, hvis man står for at skulle migrere fra en software-platform til en anden. Begge platforme kan bruges på pc'en i en overgangsperiode.

På IDF kunne man se en demonstration, hvor en pc afspillede et videoklip samtidig med, at den blev brugt til at spille på, blev genstartet og fik installeret drivere på en anden partition.

De første pc'er med Vanderpool-teknologi dukker op i løbet af de næste fem år, men før da vil en anden teknologi med navnet LaGrande se dagens lys. LaGrande handler om at hæve sikkerheden, så det gøres mere besværligt at begå virtuelle indbrud i computeren.

LaGrande kan sikre forbindelsen mellem tastatur og resten af pc'en på en måde, så brugen af en keylogger - et program, som gemmer alle tatstetryk - gøres umulig. Et beskyttet vindue på skærmen kan forhindre en hacker i at tage skærmdumps, og et beskyttet område i hukommelsen sørger for, at hackeren ikke kan hente fortrolige oplysninger fra et memorydump, der hentes ned via nettet.

Der kommer chips med eller uden LaGrande-teknologi på markedet, og man kan altid slå teknologien fra, hvis man ikke ønsker den.

Intel fortalte også om den næste generation af XScale-processorer til håndholdte enheder som lommecomputere og mobiltelefoner. En processor med kodenavnet Bulverde vil understøtte Wireless MMX instruktioner, der kan forbedre ydelsen i applikationer som spil, streamet MPEG4-video, kryptering og talegenkendelse.

Bulverde vil blive optimeret til at sende, modtage og fremvise billeder og videoklip gennem en teknologi kaldet Quick Capture Technology. Processoren vil rumme en udgave af den strømstyringsteknologi, man kender fra Intels processorer til bærbare pc'er, hvor processorens frekvens løbende afpasses behovet for regnekraft. Wireless Intel SpeedStep Technology skulle betyde en strømbesparelse på op til 50 procent i håndholdte, trådløse enheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere