Artikel top billede

Defekt kabel i mainframe årsag til Dankort-nedbrud

Det var en hardwarefejl i et internt kabel som torsdag sendte Dankortsystemet til tælling i en halv time.

Det var en midlertidig hardwarefejl på et internt kabel, der torsdag sidst på formiddagen var årsag til en større systemfejl hos PBS.

Fejlen betød, at det i hele landet var umuligt at gennemføre størstedelen af de betalingstransaktioner, der blev forsøgt gennemført i den halve times tid, nedbruddet varede.

Det fortæller Tom Lund, som er underdirektør hos PBS.

”Vi har nu fået analyseret fejlen ved hjælp af IBM's kompetencecenter i MontPellier, og fejlen skyldes en hardwarefejl i et internt kabel,” siger Tom Lund.

Ifølge direktøren er der ikke tale om en permanent fejl men i stedet om en såkaldt temporær fejl. Alligevel vil kablet af sikkerhedsgrunde nu blive udskiftet.

Det sker selv om det er velfungerende i den normale trafik, fortæller Tom Lund.

Bus-kabel

Det fejlramte kabel er et såkaldt bus-kabel mellem PBS' cpu og de kanaler, som håndterer firmaets transaktioner, blandt andet i dankortsystemet. Kablet befinder sig ifølge Tom Lund inde i selve mainframen.

Det fejlbehæftede kabel er ifølge direktøren et typisk fladt bus-kabel med mange ledere, som findes i mange former for computere, herunder også pc'ere.

”Det er et fysisk kabel i vores cpu, der har fejlet her,” siger Tom Lund.

PBS har to store cpu'er i form af mainframes, som håndterer al trafik. Normalt er det kun den ene, som er aktiv. Og det var et kabel i denne opstilling, der torsdag kort før middag blev ramt af hardwarefejlen.

Ifølge direktøren er det usikkert, hvorfor og hvordan fejlen opstod. Han fortæller, at der er tale om en fejl, som PBS ikke tidligere har oplevet, og som nu er gennemanalyseret.

”Ind i mellem kan hardware fejle. Det er sådan en murphy-fejl, der opstår fra tid til anden,” siger Tom Lund.

Ifølge Tom lund er det i høj grad for at kunne imødegå netop denne type fejl, at PBS har et sikkerhedssystem stående stand-by ved siden af.

PBS fik torsdag dankortsystemet i drift igen efter en halv time netop ved at skifte over til det modsatte system, der stod stand-by.

”Når vi nu kender fejlen og kender konsekvensen, så ved vi opså, hvordan vi skal håndtere den hvis den opstår fremover,” siger Tom Lund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere