Artikel top billede

Hver tredje studerende på IT-Universitetet har et fuldstidsjob ved siden af.

It-studerende vader i fritidsjob

Op mod hver tredje studerende på IT-Universitetet har et fuldstidsjob ved siden af studiet. Ekspert er bekymret. Til gengæld vil de unge finde balancen mellem arbejdsliv og familieliv senere.

58 procent af de it-studerende har et fritidsjob på it-området og hele 30 procent har et fuldtidsjob ved siden af studiet i it-branchen.

De it-studerende har altså mange jern i ilden.

Så mange at det bekymrer studiechef Jakob Lange fra Københavns Universitet.

"Et fuldtidsjob samtidig med et fuldtidsstudie dur ikke. De studerende har simpelthen ikke tiden til at fordybde sig," siger han.

Han forklarer, at et studie er andet end eksamener, der skal bestås. Der er tale om et forløb med tid til refleksion, mener han.

Og hos de it-studerende er der tale om flere aktiviteter væk fra bøgerne, end hos andre studerende. Især når det gælder antallet med en fuldtidsstilling ved siden af studiet.

For mens det gælder op imod hver tredje it-studerende, gælder det kun godt 13 procent af andre studerende i Danmark, viser en rapport fra UNIVERSUM om studerendes holdninger, ønsker og forventninger.

Også fordele

Studiechef Jakob Lange forklarer dog, at et fritidsjob, der fylder en rimelig del af studietiden, har mange fordele.

"Det gælder om at ramme balancen, for der er mange synergi-effekter ved at have et relevant studiejob ved siden af studierne," siger han.

Direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri er på linje med den vurdering.

"Det tæller, at man har haft erhvervsarbejde ved siden af studierne - men selvfølgelig er der en grænse for hvor meget - det kommer også an på studierne:

På CBS har mange kunnet have fuldtidsjob ved siden af studiet og næsten klaret det til tiden. På DTU ville det nok knibe mere. Men du bestemmer jo selv, hvad du bruger din fritid til," siger han.

Ifølge undersøgelsen har 38 procent af andre studerende fritidsjob, der relaterer sig til deres studieområde.


Flere ITUere vil være selvstændige
Men det er ikke kun fritidsjob, der tager de studerendes tid.

Også mange it-studerende fra It-Universitetet har trang til iværksætteri.

Mens det kun 6 procent af alle studerende, der har egen virksomhed ved siden af studiet, er det 17 procent af de it-studerende.

De it- studerende på IT Universitet er dog typisk lidt ældre, de har allerede taget en bachelor et andet sted, og derfor mere modne end andre studerende. Derfor har de nok også en større lyst til at blive selvstændige, vurderer Tom Togsverd.

Karrieremål

Også når det gælder karrieremål scorer iværksætteri højt hos de it-studerende.

Ni procent har nemlig et mål om det inden for tre år efter de bliver færdige med studiet, hvilket er flere end den gennemsnitlige studerende, hvor det kun er fem procent.

De it-studerende har imidlertid ikke tænkt sig at arbejde sig ihjel.

For når man spørger til, hvilke karrieremål de studerende har sat sig tre år efter, de er færdige med uddannelsen, peger de ikke udelukkende i retning af endnu mere arbejde.

Faktisk peger hele 61 procent på, at deres mål er at finde en balance mellem privatliv og karriere.

Helt nede på femte pladsen med 19 procent kommer det at lede projekter.

Til gengæld skal branchen ikke frygte, at de it-studerende tager til udlandet.

I hvert fald er det kun 22 procent, der angiver det som et mål i modsætning til 33 procent af samtlige studerende.

Læs: Listen over de mest populære karrieremål




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere