Artikel top billede

(Foto: Novo Nordisk Fonden)

Hun skal stå spidsen for det danske selskab bag en af verdens kraftigste AI-computere, Gefion

Novo Nordisk-fonden har fundet sin nye direktør for selskabet DCAI, der skal drive en af verdens kraftigste AI-computere, danske Gefion, til 700 millioner kroner.

Novo Nordisk-fonden indsætter amerikanske Nadia Carlsten som ny CEO for selskabet DCAI - Danish Centre for AI Innovation - der har som ene opgaven at drive og eje den nye supercomputer Gefion.

Supercomputer-projektet blev præsenteret i sommerens løb af Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Og der er tale om et ambitiøst projekt, der skal ruste Danmark til at gennemføre AI-projekter i stor skala.

Blandt andet skal computere, der kommer til at stå hos Digital Realty, anvendes til forskning i lægemidler og bioteknologi ved hjælp af Nvidia BioNeMo, herunder proteindesign, fremskyndelse af den grønne omstilling og udvikling af fejltolerante (det vil sige fejlfri) kvantecomputere ved hjælp af Nvidia CUDA Quantum, der er en open source hybrid kvantecomputerplatform.

Nadia Carlsten tiltræder som CEO med stor erfaring inden for AI-projekter.

Hun har tidligere stået i spidsen for udviklingen af AWS' første kvante-projekter og har i de seneste par år beskæftiget sig med forskellige udviklingsprojekter i Google-selskabet SandboxAQ.

Novo Nordisk Fondens direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, peger på, at Nadia Carlsten - der har en PhD i DDD - kommer med en ‘stærk videnskabelig baggrund og stor erfaring i at oversætte det store potentiale i ny teknologi til løsninger i den rigtige verden.’

“Hendes globale udsyn vil også hjælpe med til at sikre, at den viden og innovation, der udvikles i DCAI, vil få ‘impact’ langt ud over de danske landegrænser,” siger han.

Det er nu planen, at Nadia Carlsten vil begynde at rekruttere medarbejdere til DCAI-projektet.

Selskabet vil åbne for pilot-projekter baseret på Gefion-computeren inden nytår, ligesom sløret inden længe vil blive løftet for, hvor meget forskningsprojekter og lignende skal betale for at anvende supercomputeren.