Artikel top billede

Morten Christiansen, danske 3's administrerende direktør, vil gerne dele udgifterne med andre teleselskaber. Men det må han ikke. Foto: Torben Klint

T-Mobile og 3 slår 3G-nettene sammen

Teleselskaberne 3 og T-Mobile i England samarbejder om udbygningen af 3G-nettet. Danske 3 ville gerne indgå et lignende samarbejde, men det forhindrer dansk lovgivning.

Det er dyrt at bygge teleinfrastruktur, så tanken om at flere teleoperatører bærer byrden sammen, er fristende.

”I princippet er vi interesseret i at samarbejde med andre om det.

Vi mangler stadig at dække visse randområder, hvor det kan være en økonomisk fordel at dele med nogen,” siger danske 3’s administrerende direktør, Morten Christiansen.

I England har 3 og T-Mobile, der ejes af Deutsche Telekom, slået pjalterne sammen, og vil kombinere 3G-nettene i et fælles netværk.

Selskaberne forventer at spare 10 milliarder kroner over de næste 10 år, skriver Herald Tribune.

"Hvis de kan få det samarbejde op at stå så hurtigt, som de siger, vil vi se flodbølge af den slags aftaler i 2008 eller det kommende år,” siger en analytiker til den engelske avis.

Danske 3 vil gerne

I Danmark ville 3-direktøren såmænd også gerne finde en egnet samarbejdspartner at dele udgifterne med.

Danske 3 har de seneste fire-fem år arbejdet på udbygningen af 3G-nettet og er suverænt længst fremme, siger han.

”Et samarbejde havde dog været mere interessant for to år siden. Men dermed ikke sagt, at det er uinteressant i dag.”

Licensvilkår er stopklods

Et samarbejde mellem teleoperatører, som det engelske, er imidlertid ikke lovligt i Danmark.

”IT- og Telestyrelsens rapport, Det Telestrategiske Eftersyn, anbefaler ellers, at man åbner for netværksdeling. Men i dag er det altså ikke lovligt i forhold til licensbetingelserne,” erkender Morten Christiansen.

Netop licensbetingelserne er stopklodsen. Teleselskaberne kæmpede for seks år siden om UMTS-licenserne. Der var vindere og tabere.

Derfor er den største hindring for netværksdeling ikke regulatorisk eller teknisk, men betinget af de vilkår, licenserne blev solgt under dengang, forklarer teleanalytiker Torben Rune fra Netplan.

”Det handler om hensynet til de teleoperatører, der i sin tid bød ind på licenserne, og ikke fik dem.

Hvis man pludselig ændrer på vilkårene, kunne de måske have givet en anden pris og fået licensen frem for konkurrenten.


Det vil måske kunne få nogen til at føle sig erstatningsberettiget, så jeg tror, at IT- og Telestyrelsen vil være forsigtige – og måske så forsigtige, at den ikke vil give lov til det,” siger han.

Måske en opblødning

Han tror dog også, at det gode eksempel fra for eksempel England – hvis det ellers bliver en succes – kan vise vejen frem for en opblødning af de meget bastante danske krav, der foreskriver ét net per operatør

Bliver netdeling almindelig praksis i Europa, kan han sagtens forestille sig, at det også kan ske i Danmark.

”Reglerne er formentlig ikke så ultimative, at de ikke kan ændres undervejs af IT- og Telestyrelsen.

Tanken er jo at skabe god dækning ved at tvinge operatørerne til at bygge deres egne net. Men det kan blive så dyrt, at de slet ikke bliver bygget, og så har man jo ikke opnået det, man gerne ville,” siger Torben Rune.

Mastelov viser vejen

Vejen er måske ikke så lang endda.

IT- og Telestyrelsens mastelov siger for eksempel allerede, at teleoperatørerne skal samarbejde om de master, der er rejst.

Og operatørerne må gerne samhuse deres udstyr.

”Teknisk er der ikke ret langt til at også at sige, at man også godt kunne dele antennen og kablet op til antennen,” siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere