Artikel top billede

Senior marketing director for Oracle i Østeuropa, Camilla Kampmann, fortalte på konferencen Kvinder & It om, hvordan hun oplever det at være kvinde i it-branchen.
Foto: Mikael Rieck

Sådan tiltrækker it-branchen flere kvinder

Deltagerne på konferencen Kvinder & It prøvede at finde frem til, hvordan it-branchen skal tiltrække flere kvinder. Læs blandt andre Oracles Camilla Kampmanns bud.

It-branchen har brug for flere kvinder.

Så langt var deltagerne enige på forrige uges konference om Kvinder & It. Men hvordan skal it-branchen så realisere målet om at få flere kvinder til at gå it-vejen?

Som afslutning på konferencen opsummerede direktør Tom Togsverd fra ITEK, der stod som arrangør af konferencen i samarbejde med Computerworld, konklusionerne.

Som det første fremhævede han nødvendigheden af at få en bedre balance i andelen af mænd og kvinder.

Noget Oracles østeuropæiske senior marketing director, Camilla Kampmann, i sit oplæg tidligere på dagen også fremhævede under sit oplæg.

Flere kvinder gavner alle

Under sin uddannelse skiftede Camilla Kampmann fra DTU til Handelshøjskolen, netop fordi DTU var et rent mandemiljø.

"Vi får også nogle ringere faglige miljøer, hvis der kun er ét køn i erhvervet," som studiechef på IT Universitetet, Bitta Nielsen, sagde under sit oplæg.

"Vi har altså brug for flere kvinder i branchen, både på uddannelserne, men også i virksomhedernes bestyrelser og direktioner," sagde Tom Togsverd opsummerende.

Balance mellem arbejds- og familieliv

En måde, at få det på, er at skabe en bedre balance mellem arbejds- og familielivet, lød det videre fra ITEK-direktøren, der igen pegede på Camilla Kampmann og Oracle som eksempel.

Virksomheden har indrettet arbejdstiden på en fleksibel måde ved at lave hjemmearbejdspladser og fleksible mødetider.

"Det giver en bedre balance i arbejds- og familielivet, hvis virksomheden også er indstillet på, at man kan arbejde hjemme nogle dage, mens man andre gange arbejder på skæve tidspunkter.

Det gør det lidt lettere at klare sig som kvinde i erhvervslivet og samtidig have tid til familien også," sagde Camilla Kampmann.

Tom Togsverd pointerede dog også, at nogle måske hellere vil have en skarpere opdeling mellem arbejde og fritid, for at det hele ikke skal blive arbejde.

"Men pointen er, at hvis vi skal have kvinder til at gøre karriere, kan fleksibiliteten være en vigtig ting," sagde Tom Togsverd.

Opgør med traditionerne

En tredje ting, der var oppe at vende på konferencen var, at det er nødvendigt med et opgør med traditionerne for at tiltrække flere kvinder.

Direktør Agi Csonka fra Danmarks Evalueringsinstitut brugte udtrykket 'som vindene blæser'.

Med det mener hun, at det ikke nytter noget, at vi får pigerne interesserede i it, hvis så pædagoger, skolelærere og forældre siger, at teknik er for drenge.

"Vi skal altså tage et opgør med de gamle fordomme om, at det kun er drenge, der er til teknik. Det skal også være sejt for pigerne at arbejde med it," sagde Tom Togsverd.

Frem med rollemodellerne

Under den afsluttende paneldebat lagde både direktør for Microsoft, Jørgen Bardenfleth, og IBM's vicedirektør Kim Østrup ud med at opfordre alle it-virksomheder i Danmark til at finde og vise de gode eksempler på kvinder i it frem.

Det blev hurtigt fulgt op af flere kvinder blandt tilhørerne, der kunne fortælle om, hvordan de har oplevet det at være kvinde it-verdenen.

Tom Togsverd tog opfordringen til sig, og ITEK er derfor gået i gang med at udarbejde et rollemodelkatalog til deres hjemmeside.


Skub kvinderne frem
Det blev også diskuteret, hvordan man laver karrieresystemer, der får kvinderne med.

Her så flere af oplægsholderne og paneldeltagerne over Atlanten.

I USA har man deciderede kvoter får både køn og minoriteter.

Samtidig er der i mange multinationale selskaber også politikker for, hvordan man skal skubbe på rent karrieremæssigt.

Det blev fremhævet, at det er en ledelsesudfordring, at man som leder skubber kvinderne frem og sørger for, at når de ikke selv søger forfremmelse, så går lederen hen og skubber på.

Ved at trække de talenter frem, som ikke selv maser på, kan man dermed skabe en bedre balance mellem mænd og kvinder i ledergrupper, men også skabe flere rollemodeller, lød det fra flere sider.

It er mere end kodning

Til sidst var der stor enighed blandt paneldeltagere og oplægsholdere om, at it-branchen skal gå ud og advokere for en bredere it-faglighed, sådan at det hele ikke kommer til at handle om datalogi, programmering og kodning.

"Programmering er én ting, og det skal man kunne på nogle områder, mens det i andre sammenhænge måske er vigtigere at kunne bygge strukturerne op, end at du skal kunne kode det hele selv," som Tom Togsverd udtrykte det.

"Kvinder og mænd tænder på forskellige ting. Derfor er virksomhederne nødt til at appellere på forskellige måder over for kønnene," supplerede Agi Csonka fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Og Tom Togsverd pegede i sin opsummering på, at det også gælder for uddannelserne.

"It er et skaberfag. Det skal vi kommunikere ud ved at sammensætte faget mere i retning af design og arkitektur frem for kun at fokusere på faget som et kodehåndværk," konkluderede han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere