Artikel top billede

Sophie Hæstorp Andersen (S) kritiserer regeringens håndtering af sundheds-it området helt tilbage fra før ministermeldingen sidste år.

S angriber Lars Løkkes håndtering af sundheds-it

Syge Systemer: Lars Løkke (V) kritiseres skarpt af Socialdemokraterne, som mener, han har svigtet udviklingen af sundheds-it.

"Det gik jo fuldstændig i stå, efter Lars Løkke havde sagt, at vi skulle have central styring."

Den hårde kritik af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer fra modstanderen i den verserende valgkamp, Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen.

Hun kritiserer regeringens håndtering af sundheds-it området helt tilbage fra før ministermeldingen sidste år.

"Aftalen var, at amterne dengang skulle udvikle og betale løsninger, men det blev også aftalt, at Sundhedsstyrelsen skulle levere en opfølgning på nationale retningslinjer. Og det gjorde de jo ikke," forklarer Sophie Hæstorp.

Hun tilføjer, at hun ikke mener, at Sundhedsstyrelsen opfyldte sin del af aftalen.

Lige nu arbejder Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark, som er den fælles sundheds-it organisation, på at lave en overordnet strategi for sundheds-it. Den bliver klar i løbet af de kommende måneder.

I mellemtiden er der stadig masser af problemer med systemer i det daglige arbejde i sundhedssektoren.

I de seneste dage har Computerworld beskrevet tidskrævende login procedurer på Gentofte Sygehus, store forsinkelser på lancering af elektroniske dødsattester og udsættelse af befolkningens adgang til e-journaler.

Nødvendig løsning

Det er den type problemer, som irriterer en anden, meget kritisk socialdemokrat, regionsrådsformand i Nordjylland, Orla Hav.

Han stiller også op til tirsdagens folketingsvalg. Han har fulgt udviklingen, som formand for regionernes sundhedsudvalg.

"Sundheds IT er en del af løsningen på de udfordringer vi står overfor med et sundhedsvæsen, der skal fungere med stigende behov for ydelser og knaphed på hænder," konstaterer han. Orla Hav er langt fra imponeret over indsatsen fra ministerens side.

"Regionerne og Danske Regioner har presset på for at få standarder, der kan understøtte udvikling i de enkelte regioner; men har jo måttet afvente ministeren," siger Orla Hav.

Han mener, at udviklingen er gået i stå efter ministeren i marts 2006 meldte ud at der skal etableres en fælles platform.

Regioerne har ansvaret

Den ansvarlige minister Lars Løkke Rasmussen har ikke meldt tilbage på gentagne henvendelser fra Computerworld.

Hans partifælle Preben Rudiengaard, som er sundhedsordfører og næstformand i Folketingets sundhedsudvalg, vil dog gerne kommentere kritikken.

"Det er gået lidt tungt med at rette op på det," erkender Preben Rudiengaard, som dog fuldstændig afviser, at indenrigs- og sundhedsministeren skal kritiseres.

Faktisk sender han kritikken direkte tilbage til Socialdemokraterne, som får denne besked:

"Lad nu være med at råbe op og give Lars Løkke skylden. Socialdemokraterne har selv haft amtsborgmestre, der har været med til at lave det her," siger Preben Rudiengaard med adresse til blandt andre Orla Hav.

Venstre-ordføreren er selv læge, og han fortæller, at han også har hørt fra kollegaerne i sundhedsvæsnet, at der spildes meget tid på at komme på systemerne.

Preben Rudiengaard mener, at det er et problem regionerne må løse. For mens Lars Løkke Rasmussen har taget mere ansvar for udviklingen, så har regionerne ikke gjort det samme.

"Man kan godt i en stille stund tro, at regionerne har sagt: Nu har Lars Løkke overtaget det her. Men regionerne har stadig et væsentligt ansvar for, at det her virker i den almindelige læges dagligdag."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere