Lavere popcornpriser kan stoppe piratkopiering

Den tyske filmindustri mister angiveligt 193 millioner euro om året på grund af fildeling og piratkopiering. Lavere priser på popcorn kan hjælpe folk tilbage i biografmørket.

Filmindustrien mister mange penge på fildeling og piratkopiering af DVD'er.

Det har den påstået i mange år, og nu bakker et tysk forskerhold påstanden op.

I forskningsprojektet "Consumer File Sharing of Motion Pictures", som professorer i medie og marketing ved universiteterne i Weimar og Hamborg har stået i spidsen for, har man over ti måneder undersøgt 1.100 tyskeres forbrug af film.

De er blandt andet løbende blevet spurgt om, hvorvidt de havde set piratkopier eller planlagde at se piratkopier af i alt 25 film, der netop var kommet op i de tyske biografer i foråret 2006.

Det er ifølge forskerne det første videnskabelige studie, der undersøger de enorme skader, som filmindustrien påstår, at fildeling og piratkopiering påfører den.

Tab for millioner

Kritikere af filmindustriens undersøgelsesmetoder har hævdet, at piratkopier faktisk stimulerer markedet for de legalt solgte film, snarere end udkonkurrerer dem.

Men nu har de tyske markedsforskere påvist, at piratkopier rent faktisk erstatter produkter på det legale marked.

Konklusionen er klar: Illegal filmkopiering og fildeling rammer filmindustriens vigtigste omsætningskanaler, nemlig biograferne, leje og salg af DVD-film.

Undersøgelsen konkluderer, at piratkopier erstatter 12,6 procent af biografbesøgene. Det svarer til 94 millioner euro om året i tabte billetindtægter.

I en verden uden illegal fildeling og piratkopier, ville der blive udlejet 10,5 procent flere DVD'er. Det er et tab på 28 millioner euro om året.

Der ville blive solgt 14,7 procent nye spillefilm på DVD, hvis det ikke havde været for de ulovlige film. Her går filmindustrien glip af 71 millioner euro om året.

I alt mister den tyske filmindustri en omsætning på 193 millioner euro om året på grund af fildeling og piratkopiering.

Hensigten er synderen

Forskerne konkluderer overraskende, at selve besiddelsen af en illegal kopi ikke betyder så meget. Det er mere hensigten fra forbrugerens side, der er problemet.

"Når en person først har sat sig for at ville se en piratkopi af en film, er det faktisk ligegyldigt, om vedkommende rent faktisk får fingre i den ulovlige kopi. Han er under alle omstændigheder tabt som biografgænger eller lovlig DVD-kunde," siger professor Thorsten Hennig-Thurau, Weimar-universitetet.

Undersøgelsen konkluderer også, at jo større viden forbrugeren har om mulighederne med fildeling og kopiering, jo stærkere er beslutningen om at skaffe sige en ulovlig kopi.

Prisen på popcorn

Ønsket om at skade filmindustrien spiller en lille rolle i forklaringen på, hvorfor tyskerne piratkopierer.

Kampagner, der skræmmer folk med truslen om retslig forfølgelse, virker overhovedet ikke.

"De kampagner, der har været ført i Tyskland mod piratkopiering, som har slået på forbrugernes frygt for at blive straffet, er forkert sat op. Filmindustrien i andre lande har ført kampagner, der appellerer til forbrugernes dårlige samvittighed, og det er tydeligt mere virkningsfuldt," siger professor Hennig-Thurau.

Endelig konkluderer forskerteamet, at folks interesse for at se piratkopier af film, ikke mindst hænger sammen med de ekstraomkostninger, der er forbundet med at gå i biografen

"Hvis biograferne skal vinde kunderne tilbage, må de blandt andet sænke de astronomiske ekstraomkostningerne ved et biografbesøg, som prisen på popcorn og p-afgifter," mener Thorsten Hennig-Thurau.

Overfor Computerworld understreger han, at en lavere pris på popcorn isoleret set ikke afskaffer piratkopiering.

"Pointen er, at omkostningerne forbundet med det legale forbrug af film er meget høje i forhold omkostningerne forbundet med det illegale forbrug. Det er det, vi ser i vores data," siger han.

I stedet for at fokusere på at sænke popcornpriserne, kunne alternativet være, at filmindustrien gør det attraktivt for forbrugerne at downloade film legalt, mener Thorsten Hennig-Thurau.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere