Thor Pedersen forsvarer indkøbsaftale

Finansminister Thor Pedersen har ikke tænkt sig at ændre på statens indkøb. Det var beskeden til Dansk Erhverv i dag.

"Hvordan ville i have det, hvis I sad ved aftenbordet, og alle i familien havde købt den samme ting, men til hver sin pris?"

Sådan lød det retoriske spørgsmål fra finansminister Thor Pedersen (V) i dag, da han på et morgenmøde hos Dansk Erhverv skulle diskutere statens nye, store indkøbsaftaler.

Aftaler, der blandt andet er kritiseret, fordi eneaftaler kan give enkelte virksomheder meget stor magt på markedet og dermed forvride konkurrencen.

Alligevel er finansministeren stolt af de besparelser, som ministeriet har hentet på de nye indkøbsaftaler. Omkring en halv milliard kroner om året på de første fire produktområder er ministerens bedste argument.

Aftalerne betyder, at statslige institutioner skal købe et produkt - eksempelvis kopimaskiner, hos en enkelt eller flere udvalgte leverandører. Til gengæld kan leverandørerne presse prisen langt ned, da de har garanteret en stor mængde.

En af de store aftaler er på pc-området, hvor Dell, Topnordic og Lenovo tidligere på året lavede en aftale med Finansministeriet. I aftaleperioden vil der formentlig blive købt pcer for 400 millioner kroner.

It-branchen i skudlinjen

Ind til videre er det også især i it-branchen, at den nye politik er blevet kritiseret.

Jane Eis Larsen, direktør i brancheforeningen IT-Branchen, kritiserer, at it-virksomhederne var blevet ekstra hårdt ramt, fordi it-produkterne var de første der skulle laves aftaler for. Og hun mener ikke, at det var optimalt at agere prøveklud for den nye indkøbspolitik. En kritik, som Thor Pedersen tager til sig.

"It-branchen var i skudlinjen først, og det er da klart, at vi skal lære af vores erfaringer," siger Thor Pedersen.

IT-Branchen og ministeriet er i dialog om indkøbspolitikken, men trods forsikringer om dialog, mener Thor Pedersen ikke, at der er noget grundlæggende galt med de store indkøbsaftaler.

"Vi har et særligt ansvar for at bruge pengene fornuftigt, og de penge vi sparer, skal for eksempel bruges til den kræftplan vi er i gang med," lyder det fra ministeren.

Hensyn til de små

Han er dog villig til at kigge på nogen af de forslag, som Dansk Erhverv og brancheorganisationerne er kommet med.

Kritikken går især på, at små og mellemstore danske virksomheder ikke har de samme muligheder for at byde ind, som de store leverandører.

"Der er selvfølgelig en udfordring for de leverandører som ikke kan være med på kvantiteten," erkender Thor Pedersen.

Han fremhæver, at der allerede i dag er muligheden for at indgå i konsortier, men vil samtidig gerne se nærmere på Dansk Erhvervs forslag om at lade leverandører få mulighed for at matche det vindende forslag på mindre ordrer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere