Selektiv outsourcing hitter

Tema: Outsourcing: Systemudvikling og driftsopgaver outsources mest, viser undersøgelsen IT i praksis 2007.

Det er et mindretal af de danske virksomheder, der outsourcer it-opgaverne fuldt ud. Til gengæld benytter en stadig større andel sig af at outsource enkeltområder af it-driften helt eller delvist.

Det viser Rambøll Managements undersøgelse IT i praksis 2007.

Systemudvikling er det område, som både offentlige og private virksomheder outsourcer mest.

Dette område outsources i 94 procent af de offentlige virksomheder helt eller delvist, mens andelen for private virksomheder er på 80 procent.

Drift af forretningssystemer som ERP, CRM og BI samt drift af infrastruktur som netværk, servere og storage bliver outsourcet af tæt ved 60 procent af de private virksomheder, mens tallet for det offentlige er tæt på 80 procent.

"Systemudvikling scorer så højt, dels fordi virksomheder vælger outsourcing og dels på grund af, at en del virksomheder kun har den systemudvikling, som foretages af leverandøren af virksomhedens standardsystem," siger konsulent Jacob Fink, Rambøll Management, der har været med til at udarbejde IT i praksis 2007.

Mere selektiv outsourcing i vente

Når mange virksomheder vælger at outsource driften af infrastruktur og forretningssystemer, skyldes det i følge Jacob Fink, at virksomhederne her kan se én klar fordel.

"Disse to områder har der historisk set været tale om store udgiftsposter. Det har altså i høj grad noget med volumen at gøre. Der er mange penge at spare, hvilket naturligt nok øger incitamentet til at outsource. På knap så udgiftskrævende områder er det mindre interessant." siger han.

Samtidig viser undersøgelsen, at over en fjerdedel af de adspurgte virksomheder forventer en øget outsourcing af de to driftsopgaver i løbet af de næste tre år, mens færre forventer øget outsourcing på de øvrige områder som support, uddannelse og it-sikkerhed.

"Der er tale om en langsom vækst, forstået på den måde, at den forventede outsourcing blandt virksomhederne har ligget på et jævnt stigende niveau gennem de sidste år. Men selvom det ikke går så hurtigt, så øges graden af outsourcing altså år for år." siger Jacob Fink.

Pas på faldgruberne

Men når virksomheder nøjes med at outsource dele af it-opgaverne, opstår der faldgruber.

"Ved selektiv outsourcing er det meget vigtigt, at virksomhedens processer er modne nok til at kunne vedligeholde snitfladerne mellem virksomhed og leverandør. Og kunne analysere og fastsætte nogle målbare krav," siger Jacob Fink og peger på, at det er særlig vigtigt, når der er tale om flere forskellige leverandører.

"Så det handler i høj grad om at have styr på organisationen og sikre orden på egen side. Ellers kan virksomheden hurtigt blive den svage i forholdet til leverandøren."

It-organisationen er derfor nødt til at have et detaljeret overblik over afhængigheder og opgavefordeling. Derfor er kendskabet til leverandøren særlig vigtigt, mener Jacob Fink.

Han mener derfor, at en dedikeret leverandørstyringsfunktion med ansvar for etablering, opfølgning og udvikling af samarbejdet, vil kunne hjælpe virksomheder til bedre at kunne styre den selektive outsourcing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere