Tag en kopi-cd med til festen

Kulturministeriet har forsøgt at gøre reglerne for privat digital kopiering af musik-cd'er og dvd-film til at forstå. Man må gerne kopiere originale cd'er eller dvd'er, hvis det er til privat brug, og det er tilladt at tage en kopi-cd med til en fest eller med på arbejde. Til gengæld bliver det nu forbudt at kopiere cd'er eller dvd'er, der har indbygget kopispærring.

Klare regler

Forvirringen omkring digital kopiering til privat brug har været stor. Ny lovgivning med baggrund i et EU-direktiv kaldet Infosoc har bidraget til forvirringen, men nu har Kulturministeriet og Forbrugerrådet skåret igennem og udarbejdet en liste over de regler, man har skullet rette sig efter siden den 22. december sidste år.

Ministeriet gør det klart, at man gerne må kopiere en original cd eller dvd, hvis kopien er til personlig brug for husstanden. Originalen må gerne være lånt af en ven eller på biblioteket. Det er tilladt at afspille en lovlig kopi til en privat fest eller på arbejdspladsen.

Man må til gengæld ikke kopiere en kopi eller fremstille kopier af værker, man har hentet på nettet, hvis værkerne ikke er lagt ud med ophavsmandens samtykke. Man må heller ikke udlåne, bytte eller sælge kopier af cd'er eller dvd'er, og det er forbudt at sende musik eller film med e-mail, hvis værkerne er beskyttet af loven om ophavsret.

Det er der sådan set ikke noget nyt i. Til gengæld er det nyt, at man ikke må omgå kopispærringer for at fremstille digitale kopier. Hvis cd'er eller dvd'en er udstyret med en form for kopibeskyttelse, må den ikke kopieres, og det er blevet forbudt at udvikle eller distribuere software, hvis væsentligste formål er at omgå kopispærringer.

Hvis værket har foranstaltninger, der forhindrer eller besværliggør almindelig afspilning, må man gerne omgå disse foranstaltninger. Man må for eksempel gerne bryde krypteringen på en dvd-film, hvis det er nødvendigt for at se filmen på en Linux-maskinen, og man må gerne se stort på dvd'ens regionskode.

Det hører med til historien, at Infosoc-direktivet fra EU skulle være implementeret i den nationale lovgivning i EU-landene pr. 22. december 2002. Den 6. januar 2003 var det kun sket i Danmark og Grækenland.

Grænsetilfælde

Selvom reglerne er forholdsvis klare, vil der altid være grænsetilfælde, hvor lovligheden af en kopi eller brugen af den vil kræve en konkret vurdering, eventuelt ved en domstol.

For eksempel kan man forestille sig, at en cd, der skulle være kopisikret, uden problemer kan kopieres ved hjælp af det software, der følger med cd-brænderen. Så er spørgsmålet, om man som forbruger har forbrudt sig mod loven.

Ifølge Peter Schønning, der er kontorchef på Kulturministeriets ophavsretskontor, skal der være tale om en reel og effektiv kopisikring, før værket bliver ulovligt at kopiere. Det er altså ikke nok, at cd-producenten klæber et klistermærke med teksten "Kopibeskyttet" på cd-coveret.

Hvis man som forbruger kan kopiere værket på samme måde, som man plejer at fremstille lovlige kopier, kan kopispærringen ikke siges at være effektiv. Det må betyde, at kopieringen til privat brug er lovlig i dette tilfælde.

Et andet grænsetilfælde opstår i fortolkningen af lovens ord om, at digital kopiering er tilladt til "personlig brug for fremstilleren eller dennes husstand". Kulturministeriet oplyser, at man gerne må tage en kopieret cd med til en privat fest, men spørgsmålet er så, om der er grænser for, hvor stor denne fest må være, og hvad der forstås ved ordet privat. Det må igen komme an på en konkret vurdering.

Man kan læse mere om, hvad der er lovligt og ulovligt, når det gælder digitalkopiering, på Kulturministeriets website. Ministeriet har også en side om kopispærring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere