Macworld: Den fedeste bærbare

På Apple-messen Macworld Conference & Expo har Steve Jobs præsenteret en ny, slank PowerBook G4 bærbar computer med 17 tommer skærm i bredformat, FireWire 800, Bluetooth og trådløst netværk efter den hurtige 802.11g-standard. På messen kunne man også høre om en ny hurtig browser, så Apple-folket slipper for Internet Explorer, og en programpakke til multimediebrug.

Lækker bærbar

I øjeblikket finder den store messe Macworld Expo sted i San Francisco. Her præsenterer omkring 300 firmaer hardware og programmer til Mac-verdenen, men det mest spændende er, hvad Apple selv har fundet på.

Denne gang er den største nyhed på hardware-siden en imponerende bærbar pc, der er proppet med ny teknologi.

Det er først og fremmest skærmen, der springer i øjnene, når man ser på den største PowerBook G4. TFT-skærmen er nemlig på 17 tommer i bredformat, og den har en opløsning på 1440x900 pixel. Størrelsen er rekord for bærbare computere, men i fremtiden kommer vi til at se flere notebooks med så store skærme.

Topmodellen er udstyret med en 1 GHz PowerPC G4-processor, og der er 512 megabyte PC2700/DDR333 RAM. Grafikken leveres af en Nvidia GeForce4 440 Go grafikchip med 64 megabyte hukommelse, og der er indbygget dvd-brænder. Harddisken er på 60 gigabyte.

Kabinettet er fremstillet af en aluminiumslegering. Man slipper for at trykke i blinde, når det er mørkt, for så tændes der lys i tastaturet. En lysføler sørger for at justere skærmens lysstyrke og lyset i tastaturet, så det passer til lyset i omgivelserne.

Computeren måler 39 x 26 x 2,5 centimeter, og den vejer 3,1 kilo. Der er altså tale om en ret stor sag, som dog hører blandt de tyndeste bærbare computere på markedet. Prisen er 31.990 kroner med moms, og den kraftige PowerBook kommer på det danske marked omkring 1. marts.

For de knap så velhavende, eller folk der ikke gider slæbe rundt på tre kilo, kan en anden ny PowerBook være værd at overveje. Her må man nøjes med en skærm på 12 tommer med opløsningen 1024x768, men vægten kommer også ned på 2,1 kilo.

Processoren i den lille model er på 867 MHz, og der er 256 megabyte PC2100/DDR266 RAM, en 40 gigabyte harddisk og optisk drev. Grafikken leveres af en Nvidia GeForce4 420 Go chip med 32 megabyte hukommelse.

Denne kompakte PowerBook koster 16.990 kroner uden dvd-brænder og WLAN. Den kommer i butikkerne sidst på måneden.

Hvis man er ude efter en mellemting, er PowerBook Titanium med 15 tommer skærm stadig i sortimentet.

Hurtigere WLAN og FireWire

De to nye PowerBooks har indbygget Bluetooth, og så kan de benytte den nyeste standard for trådløse netværk, nemlig IEEE 802.11g.

Den er kompatibel med den udbredte 802.11b-standard, idet de to standarder benytter samme frekvens, men 802.11g er langt hurtigere. Med 802.11g, som Apple kalder Airport Extreme, kan hastigheden for trådløs overførsel af data komme op på 54 megabit i sekundet.

PowerBook med skærm på 15 eller 17 tommer understøtter gigabit Ethernet, og alle modellerne har 56K modem indbygget.

Når det gælder tilslutning af ydre enheder har topmodellen noget, som ingen andre computere kan tilbyde, nemlig den nye, hurtigere FireWire.

FireWire 800, der er baseret på IEEE 1394b-standarden, er dobbelt så hurtig som den nuværende FireWire-standard. Som navnet antyder, kan overførselshastigheden komme op på 800 megabit i sekundet, og det er 320 megabit mere, end USB 2.0 kan klare. Computerne fra Apple understøtter til gengæld ikke USB 2.0.

FireWire 800 er ikke meget værd, hvis man kun kan finde porten på sin PowerBook. Der er brug for eksterne enheder, som man kan tilslutte computeren. På Macworld blev der da også annonceret sådanne produkter, der overholder den nye standard.

LaCie kan snart levere eksterne harddiske med FireWire 800 og kapaciteter på op til 500 gigabyte, og SmartDisk lanceret en ekstern harddisk med plads til 200 gigabyte. Harddisken er sandsynligvis baseret på et design fra Maxtor.

Hurtig browser

På software-siden var en ny browser ved navn Safari den helt store nyhed. Den skal erstatte Microsofts Internet Explorer som standard-browser på Mac-computere. Safari skulle være mere brugervenlig og langt hurtigere end Internet Explorer.

Safari, der er baseret på open source software, har integreret Google-søgemaskine, og den understøtter standarderne XHTML 1.0, DOM, CSS og SSL og plug-ins som QuickTime, Flash, Shockwave og Real.

Mac-brugere kan hente en beta-version hos Apple. Browseren kræver Mac OS X version 10.2.

Apples forskellige multimedie-programmer er blevet samlet under navnet iLife. Pakken inkluderer iTunes 3 til lydbehandling, iPhoto 2 til billedbehandling, iMovie 3 til videoredigering og iDVD 3 til fremstilling af dvd-film. Programpakken koster 499 kroner.

På Macworld bliver der selvfølgelig også snakket om styresystemer. I dag kan man finde Mac OS X på fem millioner Macintosh-computere, og der findes flere end 5.000 applikationer til styresystemet. Omstillingen fra Mac OS 9 er dog ikke gået helt smertefrit, for der findes stadig Mac-programmer, der ikke fås i en version til Mac OS X. Quark XPress er det mest oplagte eksempel.

Endvidere er der masser af brugere, der ikke har lyst til at betale for en opgradering af eksisterende software eller udskiftning af hardware, fordi der ikke findes drivere til det nye styresystem. Alligevel mener Apple, at Mac OS X er en stor succes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere