Netværk i stikkontakten

Man kan bruge hjemmets elektriske ledninger til sit lokale datanetværk. Vi har testet en løsning fra IOGear, og firmaets HomePlug-netværk er nemt at have med at gøre. Hastigheden for dataoverførsel lever ikke helt op til forventningerne, men alt i alt efterlader HomePlug et positivt indtryk. Teknologiens største problem er, at den kommer en postgang for sent. HomePlug må se sig overhalet af trådløse netværk.

Data i el-ledninger

Efterhånden står der mere end én computer i mange hjem, og behovet for et lille lokalt netværk dukker op. Imidlertid er det ofte besværligt at forbinde pc'erne med almindelige netværkskabler, og det er ikke ligefrem kønt med de mange ledninger. Nu kan man få et alternativ til Ethernet-kablerne, for man kan nemlig benytte de eksisterende el-ledninger i stedet, og få data gennem stikkontakten. Netværk gennem el-ledningerne er også oplagt til fredede bygninger, hvor man ikke bare sådan kan begynde at lægge traditionelle netværkskabler på kryds og tværs.

En flok producenter har slået sig sammen under navnet HomePlug, og organisationen har udarbejdet en specifikation for datatransmission via el-ledninger.

Mens vekselstrømmen i hjemmets el-ledninger har en frekvens på 50 Hz, benytter HomePlug frekvenser mellem 4,5 og 21 MHz. Datastrømmen deles op i adskillige kanaler ved forskellige frekvenser, hver med en relativ lav overførselshastighed.

Vi har testet to stk. HomePlug USB Network Adapter fra IOGear. Det viste sig, at installationen går som en leg, så længe man sørger for at følge den engelske brugervejledning, og på få minutter er hjemmenetværket oppe at køre.

Hver computer på netværket tilsluttes en lille grå boks, der måler 13x10x3 centimeter og vejer et halvt kilo. Der er ikke noget at tage fejl af, for boksen har kun en indgang til el og en USB-udgang. Der er ingen knapper eller andre dikkedarer, men kun et par lysdioder, der fortæller, om der er hul igennem.

Der medfølger software til Windows 98SE, ME, 2000 og XP, herunder et program til at oprette et kodeord, der skal benyttes i forbindelse med kryptering. Datatransmissionen er nemlig beskyttet mod nysgerrige øjne med 56-bit DES-kryptering i hardware, og selv om det absolut ikke er en høj krypteringsgrad, er det nok til at holde størstedelen af eventuelle hackere i skak. Under alle omstændigheder er det bedre end trådløst netværk med en standard WEP-opsætning.

Hvis man vil dele en internet-forbindelse ved hjælp af HomePlug USB adaptere, skal én af pc'erne på netværket have adgang til internettet. Enheder med Ethernet-port i stedet for USB er på vej, og det samme gælder routere, så man kan koble sin faste internetforbindelse direkte til el-ledningerne.

Tvivlsom hastighed

HomePlug-produkter lover en hastigheden for datatransmission over el-ledningerne på omkring 14 megabit i sekundet, og data kan angiveligt sendes gennem 300 meter ledninger. I vores tilfælde, hvor modemet tilsluttes med USB, er den teoretiske tophastighed begrænset til de 12 megabit i sekundet, som USB 1.1 kan klare. I Windows fremstår HomePlug som en 10 Mbit/s netforbindelse.

Vi har testet netværksudstyret i en mellemstor villa fra 1930'erne med en blanding af nye og gamle el-ledninger. Vores test viste, at man i praksis må nøjes med en meget mindre hastighed for dataoverførsel, end det fremgår af specifikationerne.

Vi overførte en fil på 40 megabyte fra en pc til en anden, og hvis de to computerne stod i to rum i hver sin ende af huset, nåede den gennemsnitlige hastighed kun op på 1,2 Mbit/s.

Tallet dækker over store forskelle i båndbredden fra sekund til sekund, og ind imellem kom hastigheden faktisk op i nærheden af på 10 Mbit/s.

Det hjalp at stille computerne tættere på hinanden. To naboværelser kunne forbindes med en hastighed på godt 3,5 Mbit/s i gennemsnit, og vi kom op på knap 5 Mbit/s, da de to HomePlug-enheder sad i samme stikdåse. Stadig et godt stykke fra den lovede hastighed, men trods alt nok til at tilfredsstille de familier, der først og fremmest benytter netværket til at dele en internet-forbindelse.

El eller trådløst?

HomePlug skulle være modstandsdygtig over for støj fra andre elektriske apparater, for eksempel lysdæmpere og motoren i blenderen, og det testede vi selvfølgelig. Det skete ved at sætte en støvsuger og en boremaskine i gang, samtidig med, at vi overførte filer. Her klarede IOGears udstyr sig godt; overførselshastigheden faldt ikke nævneværdigt.

Villaen har to husstande med hver sin elmåler, og derfor kunne vi let teste, om signalerne kunne springe igennem en elmåler og videre til naboen. Dette skulle ifølge specifikationerne ikke kunne lade sig gøre, og vi kunne da heller ikke måle nogen trafik.

Det er både en styrke og en svaghed, at signalerne ikke kan passere elmåleren.

Sikkerhedsmæssigt er det selvfølgelig en fordel, at data ikke kan springe videre ud på elnettet, og man undgår at forstyrre datatrafikken hos andre, der også bruger el-ledningerne som netværkskabler. Til gengæld kan man ikke bruge Homeplug til at dele en bredbåndsforbindelse i et tofamiliershus eller en gang på et kollegium, hvor hvert værelse har egen elmåler.

Selv om hastigheden for dataoverførsel ikke lever op til forventningerne, er et HomePlug-netværk en smart og brugervenlig løsning til hjemmet og små virksomheder, hvor man ikke har lyst til at trække yderligere kabler.

Teknologien virker udmærket, men spørgsmålet er, om de fleste ikke foretrækker trådløse netværk i stedet. Der er godt nok fordele ved HomePlug, idet signalerne fra de trådløse netværk ind imellem har svært ved at gå gennem vægge, og HomePlug er mere brugervenligt og sikkert, men på den anden side er det mest praktisk at være helt fri for netværkskabler.

En HomePlug USB Adapter koster 1.175 kroner med moms, og det er nok lige i overkanten, specielt i forhold til almindelige netværkskort. Dertil kommer, at prisen på trådløse netværk er faldet støt på det seneste, og det bliver den ved med et stykke tid endnu. Med trådløst netværk kan man endda sidde nede i haven og være på nettet uden en lang forlængerledning.

HomePlug-produkterne fra IOGear var venligst udlånt af DigiFokus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere