Internet over elnettet

I Bjellerupparken i Randers kan man komme på internettet ved at sætte et modem i stikkontakten. Et samarbejde mellem borgerne, det lokale elselskab og en leverandør af netværksudstyr har resulteret i hurtige internetforbindelser, der er billigere end ADSL. Prisen er 190 kroner om måneden for en hastighed på 256 kilobit i sekundet.

Mere end el

Der har været snakket om hurtige internetforbindelser via elnettet i mange år, men nu har de gjort noget ved det i Randers. Det lokale elselskab kan nu levere internet med en hastighed på 256 kilobit i sekundet til både upload og download, og prisen er 190 kroner om måneden.

I de sidste par måneder har en testgruppe på ti personer været opkoblet via elnettet, og der er nu 40 husstande med i projektet. Et nyt område bliver tilsluttet inden jul, og flere kommer til i det nye år.

Elselskabet opstiller mastere og repeatere på transformerstationerne. Dette netværksudstyr gør det muligt at overføre data med en hastighed på 4,5 megabit i sekundet på lysnettet, og båndbredden kan deles af op til 100 brugere.

Udover internet-forbindelsen med fast IP-nummer får hver bruger fire e-mail-adresser og ti megabyte serverplads til en hjemmeside.

Det er elselskabet Energi Randers, der nu er blevet internetleverandør. For selskabet er netadgangen en måde at skille sig ud på. Pr. 1. januar er elmarkedet frit, og når forbrugerne kan selv vælge el-leverandør, er det en fordel at kunne tilbyde noget ekstra udover elektricitet.

Hvis Energi Randers får kunder i butikken, og disse kunder er tilfredse, vil stadig flere af elselskabets 35.000 kunder blive tilbudt internetadgang via elnettet.

Deler 2 MBit/s

Udstyret på transformerstationen bliver fordret med en fast forbindelse af en eller anden slags. Indtil videre benyttes der faste 2 Mbit/s internetopkoblinger, og det bliver så denne båndbredde, der skal deles mellem de opkoblede brugere. Elselskabet tør godt love 256 kilobit i sekundet til hver bruger.

Netværksudstyret tilkobles de elkabler, der går ud til kabelskabe eller boligblokke i nærheden, og signalerne går videre gennem lysnettet helt ud til brugernes stikkontakter. Man sætter blot et filter tilsluttet et modem i en hvilken som helst stikkontakt, så er man på nettet.

Ethernet-signalet kan selvfølgelig forstyrres af støj på elledningen, men alligevel skulle forbindelsen være ret fejltolerant. Signalet kører nemlig på tre forskellige frekvenser, så hvis dårlige ledninger eller forstyrrende apparater gør datakommunikationen besværlig på en af frekvenserne, er der næsten altid hul igennem på en anden frekvens.

Det er det danske firma Powerline, der står for levering og opsætning af udstyret. Den nødvendige hardware kommer fra Ascom.

Borgerne i Randers har selv gjort meget for at få projektet op at stå, og der er etableret en såkaldt bøvl-gruppe, der kan hjælpe til med eventuelle problemer. På bøvl-gruppens website kan man finde flere oplysninger om projektet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere