DVD±RW: Våbenhvile i dvd-krigen

Sonys DRU-500A er det ultimative optiske drev. Det brænder lystigt til skrivbare dvd'er, hvad enten formatet hedder DVD-R/RW eller DVD+R/RW. I teorien går det bedst med DVD-R, der angiveligt kan brændes med en hastighed på 4x, men endnu er det svært at finde medier, der kan klare denne hastighed. Skrivning til cd'er kan selvfølgelig også klares.

Begge standarder

Sony har fundet en salomonisk løsning på problemet med de to konkurrerende standarder for dvd-brændere. DRU-500A er nemlig en brænder, der både understøtter DVD-R/RW og DVD+R/RW. Der kan altså skrives til blanke dvd'er af begge typer, så man altid vil være i stand til at vælge det billigste medie - eller det, der har bedst kompatibilitet med andre dvd-drev og dvd-afspillere.

Drevet er beregnet til indbygning med IDE-tilslutning i almindelige computere. Fronten er hvid undtagen på selve dvd-skuffen, der er holdt i sølv. Så er det jo smag og behag, om man kan lide dette design, men det er i hvert fald opfriskende, at der leges lidt med udseendet på de ellers så kedelige optiske drev.

DRU-500A har otte megabyte buffer, og hastigheden for brænding af dvd'er er helt i top - i hvert fald på papiret. Der skrives til DVD-R med en hastighed på 4x, og det svarer til godt fem megabyte i sekundet, når det gælder dvd'er. En DVD-R kan fyldes med 4,7 milliarder bytes på lidt over et kvarter.

Det kræver dog, at man er i besiddelse af de rette DVD-R-medier, og at drevets firmware er ført helt up-to-date. Vi forsøgte os med et par medier fra Sony, og det gik ikke godt. I begge tilfælde fik vi fejl, der gjorde medierne uanvendelige. Sony lover dog, at fejlen vil være rettet, når drevet når ud i butikkerne - der skal blot en ny firmware-version til.

Ifølge specifikationerne skulle drevet brænde DVD-RW med 2x hastighed, men det lykkedes os ikke at få hastigheden op på mere end 1x ved brug af denne type genskrivbare medie. Det tog altså over en time at fylde en DVD-RW.

DVD+R og DVD+RW brændes med en hastighed på 2,4x, nøjagtigt som det er tilfældet med de øvrige DVD+R/RW-drev på markedet. Her tager det cirka 24 minutter at fylde et medie. For de brændte DVD-RW, DVD+R og DVD+RW medier gælder, at de kunne læses af alle de dvd-drev og dvd-afspillere, vi forsøgte os med.

Software

Læsehastigheden er angivet til maksimum 8x for DVD-ROM. For andre formater er den noget mindre. Video-dvd'er og DVD-R bliver læst med en hastighed på 2x, mens DVD+R læses lidt hurtigere, nemlig omkring 2,5x. Her virker det lidt pudsigt, at drevet kan skrive til DVD-R med 4x, mens de samme medier kun kan læses med 2x.

Drevet kan også bruges til at brænde cd'er, og her når hastigheden op på 24x på CD-R og 10x på CD-RW. Cd'er læses med maksimalt 32x, hvilket dækker over, at hastigheden stiger fra cirka 14x inderst på cd'en til 32x yderst. Den gennemsnitlige læsehastighed målte vi til godt 24x. For cd'er svarer 1x til 150 kilobyte i sekundet.

Der medfølger software til Windows 98SE, ME, 2000 og XP. Der er tale om en ret stor programpakke, men der er ikke just tale om markedets bedste applikationer. Især det vigtige program til brænding af dvd'er og cd'er skuffer noget. RecordNow fra Veritas kan ikke konkurrere med programmer som Nero Burning ROM.

Fra Veritas får man også DLA, som gør det muligt at benytte en genskrivbar dvd, som om det var en kæmpe diskette, og Simple Backup, hvis navn er selvforklarende. DLA kræver registrering og download fra internettet.

Endvidere medfølger MyDVD som kan benyttes til at producere egne dvd-film, og PowerDVD til afspilning af dvd-film - to udmærkede programmer. Endelig får man også Musicmatch Jukebox til at holde styr på musik-filer med i købet.

Installationen af alle programmerne krævede for øvrigt fire irriterende genstarter af Windows 2000, som vi brugte som styresystem.

DRU-500A koster 3.300 kroner med moms, og det er ikke galt for et drev, der kan klare det hele. En tilsvarende ekstern model ved navn DRX-500UL koster 4.900 kroner. DRX-500UL skal tilsluttes med USB 2.0 eller FireWire.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere