Netbutikker: DRM hindrer vores online-musiksalg

DRM-beskyttelse er den største hæmsko for online-musiksalg, mener musik-nebutikkerne. IFPI giver dem ret og peger, på at problematikken langt fra er løst.

De danske online-musikhandlende ryster på hovedet over, at pladeselskabernes brancheorganisation, IPFI, beskylder dårlig brugervenlighed på de danske musik-sites for det svigtende online-musiksalg.

De hævder, at problemet reelt findes i pladeselskabernes ønske om brugen af en Digital Management Rights (DRM) – beskyttelse.

DRM giver blandt andet ikke slutkunderne mulighed for at hente musikken i et format, der kan afspilles på en hvilken som helst platform, fremhæver butikkerne.

"Hvis man henter DRM-beskyttede wma-filer, så kan man ikke afspille dem på sin iPod. Og hvis man henter iTunes' aac-format, kan man glemme at høre dem på sin Nokia-telefon. Helt ærligt, det er overhovedet ikke forbrugervenligt," pointerer administrerende direktør Christian Marstrander fra musiksitet prefueled.com, der blandt andet sælger musik i Norden og Benelux-landene.

"DRM er galimatias"

Det udsagn møder opbakning fra Dansk Supermarked, der sælger musik fra Føtex's og Bilkas online-forretninger.

Musik-produktchef Henrik Pii Olesen fra Dansk Supermarked kalder beskyttelsen for "galimatias".

"En kunde kan hente sin musik ned, brænde det på en cd, lægge det over på sin computer og derefter gemme det i eksempelvis sin MP3-afspiller. Men jeg fatter ikke, at IFPI ikke gør det nemt for de ikke-tekniske og fjerner DRM-beskyttelsen, Man kan jo sagtens bryde DRM-beskyttelsen, hvis man er en smule ihærdig" siger han.

Folk kan lige så godt stjæle

Christian Marstrander fra prefueled.com mener, at DRM-beskyttelsen i sig selv nærmest opfordrer til kriminalitet.

"DRM er en hæmsko på alle leder og kanter. Eksempelvis har vi millionvis af besøg på vores hjemmeside, men salget er ikke tilfredsstillende. Vi ved, at kunderne finder interessant musik hos os, men hvorfor betale for en handicappet DRM-fil, når de kan stjæle eller købe en MP3-fil, som de kan bruge som de har lyst til?" spørger Christian Marstrander

Han understreger dog, at han tager kraftigt afstand fra pirateri.

"Men pladeindustrien tror, at alle sidder derhjemme og ikke laver andet end dele filer med hinanden over peer-to-peer-netværk. Folk har jo et liv. Og hvis de deler en sang med en ven eller to, så går det nok. At beskytte igennem DRM er håbløst forældet, og imod ethvert godt købmandskab," fortæller han.

Online-musik kræver en adfærdsændring

Leder af TDC musik, Søren Tvilsted, mener også, at DRM-beskyttelsen er en markant medvirkende årsag til, at kunderne holder sig fra onlinemusikken. Men beskyttelsen alene tegner ikke hele billedet.

"Der er mange ting, der spiller ind ved online-handel. I bund og grund handler det vel for mange om en adfærdsændring fra at købe cd'er til nu at downloade musikken," siger han.

TDC sælger sin musik i MP3-formattet på 192 kilobit per sekund.

To løsningsforslag til pladeindustrien

Den lave MP3-hastighed er dog ikke helt fyldestgørende, ifølge Christian Marstrander.

Han foreslår dog, at MP3 gøres til gældende international standard.

"Det kræver dog dels en højere kvalitet og dels, at man vandmærker MP3-filerne, så det ikke bliver alt for nemt at sende ud til millioner af musikhungrende på peer-to-peer-netværk," forklarer han.

Vandmærkningen skal gøre det muligt at spore den oprindelige afsenderers ip-adresse.

Som alternativ løsning foreslår han, at pladeindustrien tilbyder alle formater, så kunderne selv kan vælge, hvilket filformat de downloader.

IFPI: DRM er et problem
Marketingdirektør fra IPFI, Jesper Bay, synes løsningsforslagene lyder interessante.

"Det er jo ingen hemmelighed, at DRM-beskyttelse på musik er et problem. Det virker i hvert fald ikke som tilsigtet. Jeg forventer derfor, at ophavsretten og ejerskabet af musik bliver et af de helt store diskussionsemner inden for pladeindustrien i 2007," siger han.

Han fortæller desuden, at IFPI som pladeselskabernes brancheorganisation ikke har en holdning til DRM-spørgsmålet.

"Det er jo helt op til det enkelte pladeselskab at vælge, hvordan de vil distribuere deres musik. Men alle er godt klar over, at der snart skal findes en ny, holdbar løsning. For DRM er et problem for slutbrugerne," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere