Ud med sproget, Søren Poulsen

Fem skarpe: Århus Universitet og Katrinebjerg slår dørene op for en bachelor-uddannelse i "it i alting". Hvad er meningen? Uddannelses-koordinator Søren Poulsen giver fem skarpe svar på fem skarpe spørgsmål.

- Århus Universitet og Katrinebjerg åbner en bachelor-uddannelse i"it i alting". Uddannelses-koordinator Søren Poulsen, hvad skal folk egentlig kunne, efter de har taget denne her uddannelse?

- Uddannelsen er affødt af det stærke behov fra erhvervslivet om at få folk med en solid datalogisk viden gennem uddannelsesystemet kombineret med nogle andre kompetencer som for eksempel design og forretningsforståelse.

Der er nogle helt tydelige tegn på, at der er rigtigt meget brug for lige præcis denne type kompetencer.

Der er stor ekspertise på Katrinebjerg indenfor dette område, og det er selvfølgelig derfor, at vi prøver at slå ned lige i den del, der hedder design af it-produkter og forretningsforståelse - pervasive computing og andre ting.

- Laver I ikke bare de her it-uddannelser, fordi der er gået inflation i det, og fordi alle de andre gør det?

- Nej, det synes jeg ikke. Der har jo været et fald i antallet af ansøgere til it-uddannelserne, og vi er nødt til at rykke på det, når erhvervslivet rent faktisk samtidig efterspørger nogle andre kompetencer.

Vi har altså et problem, hvis vi bare bliver ved med at udbyde de traditionelle uddannelser, selv om de ikke er tidssvarende og matcher de ting, som erhvervslivet skriger efter.

Kan det bruges til noget som helst?

- Kan bachelorer i it overhovedet bruges til noget som helst?

- Ja, det kan de i hvert fald. Den her uddannelse er faktisk et forsøg på at etablere en bachelor-uddannelse, som kan bruges til noget.

Der er mange ting i denne uddannelse, der er møntet på netop det.

Det gælder for eksempel to indlagte internships (perioder. Red.) i sommerferien, hvor de studerende bliver tilbudt praktikophold i først danske virksomheder og dernæst i udenlandske virksomheder. Det er nogle af Danmarks mest innovative virksomheder.

- Var det ikke rimeligt, at de unge fik hænderne op ad lommerne herhjemme, fremfor at tage på praktik-ophold i en udenlandsk virksomhed?

- Vi har i god globaliseringstakt vurderet, at det er godt for de unge at komme ud og se, hvad der sker uden for landets grænser, hvor der foregår nogle rigtigt spændende ting inden for dette specialiserede område.

Erfaringerne kan jo efterfølgende bruges herhjemme.

Og så skal de unge jo i danske virksomheder det første år, mens de i det andet år har mulighed for at komme i udenlandske virksomheder.

En skrædder i helvede

- I har plads til 40 studerende. Forslår det ikke som en skrædder i helvede?

- Det er en universitets-beslutning, som skyldes, at vi har 40 gode praktikpladser for tiden. Vi vil nødigt tage en masse mennesker ind, og så få nogle halvdårlige praktikforløb.

Så vi lægger ud med de 40 pladser for at sikre, at de studerende får en praktikplads på en virksomhed, der arbejder seriøst og på et højt niveau med de her teknologier. Men vi satser da på vækst i de kommende år.

- Er denne uddannelse ikke bare et spørgsmål om at få snablen ned i tilskudskassen?

- Nej, det synes jeg ikke. Det er et spørgsmål om, at Katrinebjerg og Århus Universitet skal tænke fremsynet.

Vi skal jo have nogle uddannelser, der kan konkurrere på allerhøjeste niveau inden for de ting, som vi er bedst til.

Der er en skævhed i, at Århus har forskere i verdensklasse i pervasive computing, men at vi ikke har en uddannelse, der lægger sig direkte op ad det.

Vi har også et mål om, at Katrinebjerg skal være det førende center for pervasive computing i Norden.

Denne uddannelse er en del af de planer, for vi skal også selv have uddannet nogle kompetencer, som vi kan nyde godt af, så vi kan skabe vækst på området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere