Eksperter: Vi måler it forkert

Gør det Danmark til en bedre it-nation, at vi har mange computere, ledninger og køber varer via nettet? Det mener kritikere af IT- og Telestyrelsens nye rapport ikke. Man skal måle på andre parametre, siger de.

Antallet af kabler og computere alene gør ikke Danmark til en kompetent kombattant i globaliseringen, lyder det fra kritikere af IT- og Telestyrelsens nye rapport, Informationssamfundet Danmark 2006.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, og den viser blandt andet, at danskerne skaffer sig flere computere, handler mere på nettet og får hurtigere bredbåndforbindelser.

- Men man måler jo på udbredelsen af isenkrammet. Og bagefter konkluderer styrelsen, at det går godt i it-Danmark. Det er nogenlunde det samme som at sige, at hvis folk har mange bøger på hylderne, så bliver de også klogere, siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consulting.

Han påpeger, at Danmarks Statistik kunne have målt på helt andre områder for at nuancere rapporten.

- Hvis der stod mere om forbrugernes adfærd, kompetencer og tilfredshed med it, så ville det tegne et meget mere brugbart billede af, hvor Danmark står it-mæssigt, mener John Strand.

Derfor opfordrer han politikerne til at opstille klare målsætninger i den danske it- og telepolitik, som man derefter kan måle om er efterlevet i befolkningen.

Lad ministerierne gå forrest

Også formand for foreningen Dansk IT, Lars Mathiesen, mener, at man nu skal videre.

- Rapporten viser, at det går godt hardware-mæssigt i Danmark Men statistikken stopper ved succesen, og man kommer ikke videre med udviklingen med en rapport som denne her, siger han.

Lars Mathiesen efterlyser politiske initiativer og visioner, og han har en konkret plan for, hvad der kunne gøres.

- Alle ministerier skal tænke it ind i samlede løsninger ud fra borgernes behov, så det hele ikke falder tilbage på videnskabsministeriet. Enhver minister skal derfor tvinges til at tænke it ind i sit ansvarsområde samt redegøre for de løsninger, vedkommende når frem til. Dermed bidrager han/hun direkte til udviklingen, forklarer Lars Mathiesen.

En af de politikere, der tidligere har arbejdet med it-rapporter er Lone Dybkjær (R), som var medforfatter på Det digitale Danmark i 2001. Hun er heller ikke imponeret over indsatsen.

- Rapporten er statisk. Da vi skrev vores rapport, forsøgte vi at forholde os dynamisk og progressivt til udviklingen og sætte nogle klare målsætninger, siger hun.

IT- og Telestyrelsen: Kritik er ikke fair
IT- og Telestyrelsen mener, at kritikken er skudt helt forbi.

- Denne publikation er en statistisk årbog, der dokumenterer udbredelsen og anvendelsen af it. Det har aldrig været meningen, at den skal analysere eller komme med visioner for it-Danmark, udtaler fuldmægtig i IT-og Telestyrelsen, Agnes Tassy.

Hun forklarer, at regeringen i første kvartal af 2007 kommer med en skriftlig redegørelse, som er mere fremadskuende i form af blandt andet it-visioner for landet.

- Den rapport vil blandt andet bygge på Informationssamfundet Danmark 2006, siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere