Den hurtigste Pocket PC

I den nye generation af lommecomputere med tilnavnet Pocket PC er processoren blevet hurtigere, grafikchippen bedre og styresystemet opgraderet i forhold til ældre modeller. Spørgsmålet er så, om det rent faktisk betyder, at man får bedre ydelse ud af sin Pocket PC. Det har vi kigget nærmere på.

Langt hurtigere

De nyeste lommecomputere med styresystem fra Microsoft er udstyret med en 400 MHz Intel PXA250 XScale-processor. Dermed burde de have en betydelig bedre ydelse end de afgående modeller, hvor de hurtigste rummer en 206 MHz StrongARM SA-1110 processor, ligeledes fra Intel.

Nu er ydelse imidlertid ikke kun et spørgsmål om megahertz, og derfor skal der målinger til, hvis man vil have et overblik over, hvor hurtigt en Pocket PC kan rende. Vi har sammenlignet en Compaq iPaq H3630, der har en 206 MHz StrongARM, med den Fujitsu Siemens Pocket Loox 600, som vi anmeldte for nylig, og som er udstyret med en 400 MHz XScale.

Vi har brugt testprogrammet GAPI Benchmark til at få et mål for ydelsen, og styresystemet var Microsofts Pocket PC 2002 på begge lommecomputere. Vi testede ydelse ved heltalsberegninger og beregninger med kommatal, og vi fik et mål for, hvor mange gange i sekundet skærm billedet kan opdateres.

Test/Processor206 MHz
StrongARM SA-1110
400 MHz
XScale PXA250
Forskel
Heltalsberegninger33,561,784 %
Kommatalberegninger0,5540,79944 %
Display71,9 fps210,2 fps192 %

Som det fremgår af skemaet, var resultatet ubetinget til XScales fordel. Den overlegne ydelse i display-testen skyldes dog ikke kun en hurtig processor, men mindst lige så meget en hurtigere grafikchip. Det er selvfølgelig ikke kun processoren, der afgør den samlede ydelse fra en computer.

Som vi tidligere har beskrevet, er det muligt at overclocke en StrongARM-processor, så den kommer op på 236 MHz. Resultaterne fra iPaq bliver næsten 15 procent højere, når man overclocker, men der er altså stadig langt op til en lommecomputer med XScale.

Dertil kommer, at det nok skulle være muligt at overclocke en XScale-processor. Ved en demonstration af teknologien lykkedes det Intel at skrue XScale op på en gigahertz, så potentialet er der i hvert fald - på bekostning af strømforbruget, selvfølgelig.

Ikke optimeret

Man skal dog tage resultatet med et gran salt. Der er nemlig tale om såkaldte syntetiske benchmarks, hvor det ikke er ydelsen ved "rigtige" applikationer, der testes, men nærmere den rå processorydelse.

Adgangen til hukommelsen er faktisk lidt langsommere på de nye Pocket PC. StrongARM SA-1110 på 206 MHz har en busfrekvens på det halve, altså 103 MHz, mens bussen på XScale har en frekvens på 100 MHz.

Det betyder, at XScale ikke nødvendigvis er meget hurtigere end StrongARM i applikationer, hvor der hele tiden skal bruges nye data fra hukommelsen.

Dertil kommer, at resultaterne sagtens kunne være endnu bedre på Pocket Loox. Hvis man virkelig skal have noget ud af en Pocket PC med XScale processor, skal styresystemet og applikationer nemlig være optimeret til netop denne processor.

Både StrongARM SA-1110 og XScale PXA250 er baseret på en ARM-kerne, men hvor førstnævnte er bygget op omkring ARM v4-arkitekturen, er XScale nået til næste generation, ARM v5, dog med fuld bagudkompatibilitet. Microsofts Pocket PC 2002 er optimeret til ARM v4, og derfor udnyttes XScale-processoren ikke fuldt ud.

På sin vis er det fornuftigt nok, at Microsoft ikke optimerer koden til XScale. I så fald ville styresystemet nemlig ikke køre på andre platforme, og andre producenter af ARM-processorer ville være udelukket fra Pocket PC-markedet.

En løsning kunne være, at Microsoft udgav forskellige versioner af styresystemet, men det vil firmaet helst undgå, belært af erfaringerne. Tidligere har Microsoft nemlig udviklet til flere forskellige processor-typer i lommecomputere, men det blev uoverskueligt for både Microsoft og andre software-udviklere.

Hvis XScale går hen og bliver de facto standard i lommecomputere, vil Microsoft utvivlsomt genoverveje sin software-politik. Så er der åbnet op for et styresystem, der er udviklet specielt til XScale, og så vil ydelsen gå i vejret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere