Tigerspring fra AMD: Athlon XP 2600+

Athlon XP 2600+ med en frekvens på 2,13 GHz og 2400+ på 2 GHz er netop blevet lanceret af AMD. Vi har haft en maskine med den hurtigste processor på testbænken. I rå processorydelse kan Athlon XP godt følge med den hurtigste Intel-processor, men Pentium 4 har fordelen af en hurtigere systembus. Derfor kommer Athlon XP bagefter, hvis der sidder hurtig RAM i Pentium 4-systemet.

Forbedret Athlon XP

Det er endelig lykkedes AMD at runde de 2 GHz i Athlon XP processorerne, og dermed får ærkerivalen Intel fornyet konkurrence. Den nye Athlon XP 2600+ har en clockfrekvens på 2,13 GHz, mens Athlon XP 2400+ er på 2,0 GHz.

De nye processorer er fremstillet med 0,13 mikron kobberteknologi, nøjagtigt som den Athlon XP 2200+, som vi tidligere har testet. Selve chippen er på 84 kvadratmillimeter, og den rummer 37,6 millioner transistorer.

I forhold til tidligere processorer i Athlon-serien er de nye processorer forbedret på et par punkter. AMD har benyttet et ekstra metallag til at mindske modstanden og kapacitansen i processoren, og ekstra afkoblingskondensatorer reducerer elektromagnetisk støj.

Derimod er der ingen forbedringer i form af større cache eller højere busfrekvens, og det er ellers her, AMD for alvor kunne hente højere ydelse.

Hidtil har AMD afvist at hæve frekvensen på bussen, men til gengæld vil mængden af L2-cache blive fordoblet til 512 kilobyte i den Athlon XP-processor, der går under kodenavnet Barton.

Det skulle såmænd heller ikke undre, om AMD alligevel beslutter sig for en hurtigere systembus på et tidspunkt. En bus med 266 MHz virker nemlig som en flaskehals i et system, hvor systemhukommelsen kan have en frekvens på 333 MHz eller mere.

AMD har fået langt bedre styr på varmeudviklingen fra Athlon XP siden lanceringen af model 2200+. Vi kunne ikke presse temperaturen på Athlon XP 2600+ op over 60 grader. Til sammenligning blev Athlon 2200+ hele 67 grader trods en lavere frekvens, så noget må AMD gøre rigtigt.

Testen

Vi har monteret en Athlon XP 2600+ på et Epox EP-8K3A+ bundkort med VIA KT333 chipsæt og 256 megabyte PC2700 DDR RAM. Vi udstyrede pc'en med et grafikkort med GeForce4 TI 4600 og en Maxtor D740X harddisk.

Modelnummeret 2600+ mere end antyder, at den nye Athlon XP er hurtigere end Intels flagskib, Pentium 4 med en frekvens på 2,53 GHz. Derfor skal det selvfølgelig være en pc med denne processor, som vi sammenligner med. Den absolut hurtigste Pentium 4-maskine får man, når man benytter PC1066 RDRAM, så det gjorde vi.

Test/ProcessorAthlon XP 2600+Pentium 4 2,53 GHz
Sisoft Sandra heltal (Dhrystone)5.905 MIPS4.907 MIPS
Sisoft Sandra kommatal (Whetstone)2.958 MFLOPS3.098 MFLOPS
3DMark2001 SE 1024x76811.425 point12.033 point
Quake III Arena timedemo1 640x480 normal273,0 fps334,5 fps

Vi brugte SiSoftware Sandra til at måle den rå processorydelse. Her var resultatet klart til Athlon XP's fordel, når det gælder heltalsberegninger, mens Pentium 4 er lidt foran ved kommatalberegninger - i hvert fald, når instruktionssættet SSE2 tages i brug.

Til gengæld bliver Athlon XP handicappet af den forholdsvis lave frekvens på systembussen, og det går ud over ydelsen i rigtige applikationer. Hvor en 2,53 GHz Pentium 4 har en systembus på 533 MHz, må Athlon XP nøjes med 266 MHz - altså det halve. Det betyder lavere hastighed for dataoverførsel til og fra resten af pc-systemet.

Den maksimale båndbredden til hukommelsen målte vi til cirka 2.000 megabyte i sekundet for Athlon XP 2600+ med PC2700 DDR RAM, mens den kan komme helt op på 3.300 megabyte i sekundet, når en 2,53 GHz Pentium 4 parres med PC1066 RDRAM. Det afspejles i testresultaterne, hvor Athlon XP er bagud, når pc'en benyttes til krævende spil.

Uafgjort med DDR RAM

Vi havde desværre ikke mulighed for at teste en 2,53 GHz Pentium 4 sammen med DDR RAM i denne omgang. En tidligere test viser, at man får en hel del ekstra ydelse ud af at benytte RDRAM frem for den langsommere DDR RAM på et system med Pentium 4.

Det vil sige, at en pc med Athlon XP 2600+ i mange situationer sagtens kan være en smule hurtigere end en tilsvarende pc med 2,53 GHz Pentium 4, hvis begge er udstyret med DDR RAM. Det er absolut værd at være opmærksom på, for langt størstedelen af Pentium 4-pc'er sælges nu med DDR RAM.

Hvis man vil have markedets absolut hurtigste pc, er der stadig ingen vej uden om Pentium 4 med RDRAM. Er man i stedet ude efter det bedste køb, bør man overveje AMD.

Med de to nye processorer har AMD vist, at firmaet stadig kan følge med. På kort sigt er det dog en stakket frist, for Pentium 4 med en frekvens på 2,8 GHz er lige om hjørnet, og Intel runder de tre gigahertz i løbet af året. AMD vil næppe kunne opskalere lige så hurtigt.

Til gengæld kommer de første 64-bit Athlon-processorer med kodenavnet Clawhammer også på markedet sidst på året, og så kommer der helt andre boller på suppen. Med Clawhammer har AMD et rigtig godt våben i kampen om pc-markedet i 2003 og frem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere