Microsoft overvejer sin tilstedeværelse i Kina

Efter flere års hård kritik af samarbejdet med de kinesiske myndigheder overvejer Microsoft nu, om firmaet skal fortsætte sine forretninger i landet.

Cisco og Microsoft, to virksomheder med store interesser i det eksplosivt voksende marked i Kina, blev stillet med ryggen mod muren på FN-konferencen Internet Governance Forums (IGF), der netop er løbet af stablen i Athen.

Microsoft synes nu at vakle i sin holdning til, om virksomheden skal fortsætte sin tilstedeværelse i det, som kritikere beskriver som verdens største diktatur.

Overvejer tilstedeværelsen i Kina

Kritikken af de to virksomheder er kommet fra mange kanter.

Den handler primært om firmaernes 'støtte' til den cencur-politik, som den kinesiske regering udøver overfor eksempelvis bloggere.

På MSN’s blogging-tjeneste var ord om 'demokrati, 'frihed' og 'demonstration' eksempel bandlyst ved lanceringen i Kina.

Microsoft har hidtil forsvaret sig med, at firmaet skal følge lokale love i de forskellige lande. På IGF ser det dog ud til, at piben begynder at få en anden lyd.

- Vi må bestemme os for, om forfølgelsen af bloggere er ved at have nået en grænse, der gør, at det et uacceptabelt at gøre forretninger på området, siger Fred Tipson, policy-ansvarlig i Microsoft, i et interview til BBC.

- Måske bør vi overveje vores tilstedeværelse igen.

Der var dog ikke tale om en kovending i Microsofts Kina-politik.

Under IGF’s debat om åbenhed på nettet forvarede han også firmaets virke i Kina.

- Vi gør tilgangen til information bedre for både brugere og regeringer, siger han. Netop de punkter som Amnesty retter sin kritik mod.

Det er regeringen, ikke teknologien

Ciscos repræsentant Art Reilly blev presset hårdt i debatten om firmaets forretninger med den kinesiske regering.

I følge menneskerettigheds-aktivister kan det udstyr, som Cisco sælger til Kina, nemlig benyttes som værktøj til at håndhæve censur og hjælpe politiet i forfølgelsen af kritiske kinesere.

Kritikken blev dog mødt med argumenter, der ikke lægger ansvaret på teknologien men hos myndighederne.

Udstyret, der sælges til Kina, adskiller sig ikke fra det, vi sælger til andre lande, siger Ciscos policy-chef.

- Blokeringen af websider ikke er et specielt kinesisk fænomen. Det foregår også i lande uden statslig censur.

- Teknologien er den samme, som benyttes af forældre eller på biblioteker, når de ønsker at filtrere for eksempelvis pornografiske sider, siger han.

Dårlig forbindelse, men ikke censur

Mest opsigt vakte den kinesiske regeringsrepræsentant, da han fra talerstolen benægtede alle former for internet-censur i landet.

- I Kina har vi ikke hardware, der blokerer for websider. Nogle gange er forbindelse dårlig, men det er et helt andet problem, sagde han.

Han vil heller ikke kendes ved, at kinesiske journalister bliver forfulgt.

- Vi har hundredvis af journalister i Kina. Nogle er da blevet arresteret, men det har dog intet med ytringsfrihed at gøre, siger han efterfølgende til BBC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere