Kritik: Net-udbydere truer ytringsfriheden i Kina

Vestlige internet-udbyderes kapitulation over for kinesiske myndigheder er en større trussel mod talefrihed end myndighedernes egen internet-censur, advarer en respekteret kinesisk dissident.

Når Yahoo hjælper de kinesiske myndigheder med at finde og dømme internet-brugere, så er det en større trussel mod ytringsfrihed i Kina, end myndighedernes egen filtrering af, hvad borgerne må få adgang til på internettet.

Det mener den kinesiske dissident Wei Jingsheng, der specifikt henviser til, at Yahoo i 2004 gav de kinesiske myndigheder de informationer, der hjalp myndighederne med at finde og fængsle en journalist og internetbruger.

10 år i fængsel

Journalisten blev senere idømt en fængselsstraf på 10 år.

Wei, der selv har tilbragt 10 år i et kinesisk fængsel for at have skrevet et regeringskritisk essay, gav i mandags en stribe vestlige virksomheder tørt på under et møde i Tokyo i the Foreign Correspondents' Club of Japan.

- Det er sørgeligt, at nogen i den amerikanske kongres og regering er så meget på den kinesiske regerings side, at den juridiske side af Yahoo-problemet ikke bliver løst. Et stort firma som Yahoo har masser af penge til lobby-virksomhed og det er netop problemet, at Amerikas demokratiske system er så påvirket af penge, siger Wei Jingsheng.

Også Google og Microsoft

Yahoo er ikke det eneste selskab, Wei kritiserer for dets aktiviteter i Kina.

Også Google og Microsoft bliver nævnt i en rapport fra Amnesty International, som virksomheder der på "den ene eller anden måde har bidraget til censur i Kina."

Microsoft kritiseres for at have lukket en MSN-blog, fordi myndighederne bad om det og Google for at tilbyde en censureret udgave af sin søgemaskine til de kinesiske internetbrugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere