SOA er på vej - nu indhøster vi erfaringerne

Tema: Vi er stadig i den tidlige fase af den serviceorienterede arkitektur. Repositories og inddragelse af topledelse skal være med til at gøre SOA-projekter til en succes.

Der er store forventninger til SOA - både når det gælder it-leverandørernes forventninger til omsætning og virksomhedernes forventninger til en fleksibel it-infrastruktur, der kan understøtte stadig skiftende forretningsprocesser.

Accenture meldte ud i juli i år, at selskabet vil investere omkring 2,7 milliarder kroner over de næste tre år i SOA-applikationer.

IBM og HP er også med

Derved følger Accenture efter blandt andre IBM, der i april lovede at investere omkring seks milliarder kroner i SOA, mens HP i september bedyrede at ville investere omkring tre milliarder kroner i opbygningen af tre nye SOA-kompetencecentre, der skal supplere selskabets nuværende to.

På kompetencecentrene skal kunder have mulighed for at afprøve SOA-teknologiernes muligheder.

Grunden til it-leverandørernes milliard-investeringer er forventningen om et SOA-boom.

EksempeIvis anslår analysebureauet Wintergreen Research i en rapport fra juli måned i år, at SOA-markedet vokser fra en værdi på omkring tre milliarder kroner i 2005 til over 100 milliarder kroner i 2012.

Indhøster erfaringer

Med så store forventninger er der grund til at understrege, at SOA stadig er i en tidlig fase, hvor der indhøstes erfaringer.

- Vi er stadig relativt tidligt i starten af SOA. De fleste store organisationer har stiftet bekendtskab med SOA, men antallet af virksomheder med et betragteligt antal services i produktion er stadig lille, siger Rob Hailstone fra analysevirksomheden Butler Group.

Og der er stor forskel på at anvende nogle enkelte SOA-services og så have en fuldstændig SOA implementering.

- Anvendelse af SOA til integration af nogle enkelte systemer er ikke så kompliceret, mens SOA til opbygning af komplekse applikationer med automatiserede processer baseret på services er et langt mere omfattende arbejde, siger Rob Hailstone.

Målet med SOA er ikke integration, men at få en it-infrastruktur der nemt kan tilpasses skiftende forretningsprocesser.

SOA bør derfor ikke være et mål i sig selv.

Arkitekturen

Ifølge Rob Hailstone er selve den serviceorienterede arkitektur på plads, mens værktøjerne og den fysiske implementering stadig har plads til forbedringer.

- De store leverandører som BEA, Oracle, HP og IBM har sådan set alle delene til en arkitektur, men værktøjerne skal i nogle tilfælde udbygges og laves mere simple, mener Rob Hailstone.

Han nævner værktøjer til overvågning og fejlfinding, modeleringsværktøjer og repositories som kandidater til forbedring.

- Værktøjerne til produktionsovervågning er der, men for en storstilet SOA-implementering, er der behov for yderligere forbedringer. Ikke-tekniske forretningsanalytikere kan i dag lave proces-flows. Men ved round-tripping, hvor forretningsanalytikere laver ændringer til processer, der allerede er sat i produktion af it, er der stadig udfordringer, siger Rob Hailstone.

Leverandørerne er opmærksomme på behovet for værktøjer til at virkeliggøre SOA-visionen og er derfor i gang med at udbygge deres palette af SOA-baserede værktøjer.

SOA repositories bliver essentielle

En af teknologierne, som forventes at blive essentielle i virksomhedernes fremtidige serviceorienterede arkitekturer, er de såkaldte SOA repositories.

Rob Hailstone ser SOA-repositories som en vigtig del af den såkaldte SOA Governance; styring og håndtering af SOA,.

- Repositories vil formentlig blive udbygget for at dække mere af governance-området med tiden. SOA Governance er meget vigtig. Hele pointen med SOA er at lave ændringer nemmere. I en SOA har man mange komponenter, der er nemme at ændre. Komponenterne har deres egen livscyklus og det kræver mere håndtering af hver komponents livscyklus; hvem ændrer hvad og hvornår? Hvilken effekt vil det få for andre services og andre applikationer?, siger Rob Hailstone.

Han forventer derfor, at SOA-repositories bliver en vigtig del af SOA-governance.

- Kravene til SOA-repositories vokser stadig. Samtidig skal de indarbejdes mere som en usynlig del af infrastrukturen. Eksempelvis skal de blive en integreret del af udviklerværktøjerne. Det skal ikke være en separat aktivtet at opdatere repositories manuelt, mener Rob Hailstone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere