Kommunerne halter bagefter med hjemme-pc

Kommunerne halter langt bagefter det private erhvervsliv, når det gælder hjemmearbejds-pladser. Dobbelt så mange privatansatte som kommunalt ansatte arbejder regelmæssigt hjemmefra.

Det private erhvervsliv er langt foran landets kommuner, når det handler om at tilbyde de ansatte en hjemmearbejds-plads med adgang til et eller flere af arbejdsgiverens it-systemer.

Godt 12 procent af de beskæftigede i det private erhvervsliv har mulighed for at arbejde hjemmefra ind imellem og for at koble sig op til et eller flere af arbejdspladsens it-systemer. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Mindre end halvt så mange kommunalt ansatte, 5,2 procent, har ifølge en undersøgelse fra Flintholm Global Telemarketing mulighed for at arbejde hjemmefra og samtidig have elektronisk adgang til arbejdspladsen.

Ingen i Hvidovre

En stærk tilhænger af hjemmearbejds-pladser er it-chef Jørgen Eriksen i Hvidovre Kommune, som paradoksalt nok slet ikke tilbyder hjemmearbejdspladser.

- Medarbejderne vil da have hjemmearbejds-pladser, ingen tvivl om det, men borgmester Britta Christensens holdning er klar. Det skal vi ikke have, siger it-chef Jørgen Eriksen.

Han er sikker på, at der på længere sigt ikke er nogen vej uden om hjemmearbejds-pladser.

- Det drejer sig om at få en effektiv kommune, og det kan vi kun få ved at effektivisere arbejdsprocesserne med blandt andet digitale elementer, siger Jørgen Eriksen.

Det gør vi da

77 procent af de adspurgte kommunaldirektører vurderer i undersøgelsen, at kommunerne i høj grad tilbyder hjemmearbejdsplads til de ansatte, mens kun 20 procent af it-cheferne mener, at kommunerne i tilstrækkeligt omfang tilbyder hjemmearbejdspladser.

- Det tror kommunaldirektørerne, fordi de med deres høje status har fået tiltusket sig en særlig løsning. It-cheferne ved i højere grad, hvordan realiteterne er. Selvfølgelig er der undtagelses-bestemmelser, men generelt ser billedet sådan ud, siger Jørgen Eriksen, der med 20 års erfaring som it-chef i Hvidovre har et indgående kendskab til de kommunale forhold.

Kommunernes Landsforening mener, at hjemmearbejds-pladser er den moderne måde at arbejde på, og at der ingen tvivl er om, at udviklingen går den vej.

For eksempel har Hugo Pedersen, der tidligere har været chef for center for ledelse og kompetence i Kommunernes Landsforening (KL), udtalt til Morgenavisen Jyllands-Posten, at "hjemmearbejdspladser klart giver højere produktivitet og hurtigere produktion. Det er den moderne måde at arbejde på, og der er ingen tvivl om, at udviklingen går den vej. Det bliver lige så naturligt at have en hjemmearbejdsplads som at have en mobiltelefon."

Svært at dokumentere

Helt så overbevist er Jakob Harder, chefkonsulent i Kommunernes Landsforenings kontor for administration og it, ikke:

- Det er svært at dokumentere noget ud fra disse tal, når vi ikke kender fordelingen af opgavetyper i det private erhvervsliv sammenlignet med kommunerne, siger han.

Jakob Harder medgiver, at der er en stor effektiviserings- og fleksibilitetsgevinst at hente for alle de administrative medarbejdere.

Han opfordrer derfor kommunerne til at vurdere behovet og potentialet for hjemmearbejdspladser til de forskellige grupper af medarbejdere i kommunen.

- Alle kommuner bør foretage en sådan vurdering af potentialet i hjemmearbejdspladser, siger Jakob Harder.

Trussel mod velfærd

It-virksomheden Giritech, der har bedt Flintholm Global Telemarketing undersøge udbredelsen af kommunale hjemmearbejdspladser, lever af at implementere sikre dataforbindelser i blandt andet kommunerne.

- Den manglende udbredelse kan potentielt betyde, at kommunerne ikke vil kunne gøre sig gældende i kampen om fremtidens arbejdskraft, hvor velfærdskommissionen vurderer, at mangel på arbejdskraft er den største trussel mod fremtidens velfærd, siger administrerende direktør, Jens Tiedemann:

Han mener, at hovedårsagen til den manglende udbredelse af kommunale hjemmearbejds-pladser er skismaet mellem sikkerhed og økonomi.

Da kommunerne ofte behandler personfølsomme data, er der brug for stor sikkerhed, som som med de almindelige VPN-løsninger er forholdsvis kompliceret og dyr.

Flere af kommunerne kræver for eksempel, at hjemmearbejde kun foregår på en pc stillet til rådighed af kommunen. Og sådan en er dyr at administrere - og besværligt at anvende for brugeren, fordi de fleste i dag har deres egen pc.

110 kommuner spurgt

De kommunale tal er baseret på svar fra 65 administrative beslutningstagere og 71 it-chefer.

I alt blev kommunaldirektører og it-chefer eller disses stedfortrædere i 110 kommuner spurgt om medarbejdernes mulighed for at arbejde hjemmefra.

It-virksomheden Giritech står bag undersøgelsen, som blev udført af analysehuset Flintholm Global Telemarketing for at sikre uvildigheden.

Undersøgelsen spurgte til muligheden for at arbejde hjemmefra med kommunens it-systemer herunder elektronisk post, specielle applikationer med videre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere