Topchefer inviterer Danmarks it-elite til lønfest

Mangel på kvalificeret arbejdskraft presser lønningerne på det danske it-jobmarked i vejret med over 10 procent, men langt fra alle er inviteret med til lønfesten. It-specialister med lange uddannelser er blandt de heldige.

Kom du for sent til lønfesten? Så fortvivl ikke. Meget tyder nemlig på, at en fest, der kan blive lige så sjov og indbringende som under sluthalvfemsernes vilde it-marked, er under opsejling.

- Lønpresset er kraftigt stigende, og vi oplever tocifrede lønstigninger hos danske it-virksomheder, siger partner Kim Gerner fra Deloitte.

Stærkt stigende

Deloittes årlige IT-Vækstbarometer viser nemlig, at 18 procent af topcheferne regner med, at lønningerne i år bliver ”stærkt stigende”, hvilket kun fire procent af virksomhedslederne regnede med sidste og forrige år

Kim Gerne frygter imidlertid, at det stigende lønpres vil bremse den ellers positive økonomiske udvikling, den danske it-branche er inde i.

Hos Dansk Industris brancheorganisation ITEK, der omfatter virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation, giver udsigten til, at topcheferne i de danske it-firmaer har tænkt sig at skrue kraftigt op for lønningerne også dybe panderynker.

- Det er bekymrende, og jeg håber, at det kun er et udtryk for, hvad direktørerne i de danske it-firmaer frygter, der er nødvendigt, og ikke, hvad de har tænkt sig at gøre. Hvis de giver efter for lønpresset, så risikerer de at komme til at stå med en stor regning i hånden, når væksten på it-markedet på et tidspunkt aftager igen, siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK.

Han henviser til den seneste højkonjunkturperiode i it-branchen i sluthalvfemserne, hvor voldsomme lønstigninger i årene var en af ingredienserne i den cocktail, der fik it-markedet til at kollapse.

SAM-DATA: Ingen grund til bekymring
Finn Hansen, faglig sekretær hos it-fagforeningen SAM-DATA deler overhovedet ikke ITEK’s og Deloittes bekymringer.

- Når direktørerne for de danske it-virksomheder ligefrem inviterer til lønfest, så er der ingen grund til at takke nej, siger han og fremhæver, at tendensen er meget positiv, og at SAM-DATA vil gøre alt for at støtte den.

- It-branchen er inde i positiv, økonomisk udvikling og det er kun naturligt, at det smitter af på lønningerne til den danske it-arbejdskraft, siger han.

Han mener, at man skal udvise større tiltro til it-virksomhedernes topchefer.

- De har naturligvis ikke tænkt sig at give større lønstigninger, end der er forretning i, siger han og vurderer, at de stigende lønninger hænger tæt sammen med, at it-ansattes faglige kunnen hele tiden øges, og at det kun er naturligt med lønstigninger, når der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Dansk Metal: Hvilken lønfest?
Er udsigten til lønstigninger gode nyheder for de danske it-ansatte? Absolut, men langt fra alle er inviteret med til lønfesten.

Den er nemlig lukket, og festens ombejlede midtpunkt er it-branchens ”A-hold”, som består af it-specialister med lange, videregående uddannelser. Dem er der nemlig mangel på, mens situationen er noget mere dyster for eksempelvis datateknikere og it-supportere. Her står henholdsvis 13,9 procent og 16,5 procent uden arbejde.

- Vi oplever hverken en lønfest eller mangel på arbejdskraft. Jeg tror, at de lønstigninger, alle taler om, går til it-specialisterne. Det er i hvert fald ikke noget, vores medlemmer mærker til, siger forbundssekretær Per Påskesen i Dansk Metals it- og telesekretariat.

Skud for boven

Drømmen om en bred lønfest i it-branchen fik også et skud for boven i sidste uge, da Danmarks Statistik offentliggjorde undersøgelsen ”Danske virksomheders brug af it 2006”.

Tallene viste, at de danske virksomheder ikke havde de store vanskeligheder med at rekruttere ansatte med almindelige it-kompetencer i 2005.

Kun seks procent af alle danske virksomheder mente, det var et problem. Af dem pegede hele 63 procent på mangel af it-specialister som det største problem.

Læs mere om lønfesten i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere