Artikel top billede

Hvad vil det egentlig sige at være kvante-mekaniker?

Heartland er flyttet ind hos Noma, og på menuen er der i december talks med både professorer i kvantefysik og professorer i machine learning og digital transformation.

Den fynske kulturfestival Heartland holder i disse måneder sin såkaldte efterårsresidens på restaurant Noma på Holmen i København og byder på flere interessante samtaler.

I begyndelsen af december kan man således opleve de to professorer i kvantefysik Morten Kjærgaard og Peter Lodahl, som dykker ned i kvantefysikkens forunderlige verden.

Hvad vil det egentlig sige at være kvante-mekaniker?

Hvordan kan kvantepartikler som elektroner, lyspartikler og ioner omdannes til revolutionerende teknologier, der bryder med klassiske fysiske love?

Og hvordan kan Danmark stå i centrum af den globale udvikling drevet af arven fra Niels Bohr og en ny generation af kvante-mekanikere?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som Kjærgaard og Lodahl lover at give svar på i deres samtale om en teknologi, hvor videnskabens grænser bliver udfordret – og hvor nye horisonter åbner sig i en verden, der er lige så forunderlig som ufattelig.

Både Morten Kjærgaard og Peter Lodahl har deres daglige gang i det historiske kvantemiljø på Niels Bohr Instituttet på Blegdamsvej. Deres samtale bliver modereret af Morten Busch.

Senere i december skal det handle om den rolle, som kunstig intelligens får i en allerede digitaliseret verden.

Her vil to af de mest fremtrædende danske AI-eksperter Mikkel Flyverbom og Ole Winther undersøge, hvordan AI påvirker vores grundlæggende værdier.

De to forskere diskuterer, hvordan teknologien udfordrer alt fra troværdighed i informationer til ophavsret og selvbestemmelse.

Flyverbom og Winther stiller blandt andet spørgsmål til AI’s rolle inden for sundhed: Kan AI sikre retfærdig adgang til behandling og styrke personlig medicin uden at kompromittere etikken?

Mikkel Flyverbom er professor i kommunikation og digital transformation på CBS og blandt meget andet medlem af regeringens Dataetiske Råd, mens Ole Winther især forsker i machine learning på DTU.

Deres samtale bliver modereret af Huxi Bach.