Dansk 3D-fremviser skaber interesse hos show-branchen

En dansk ide gør det nu muligt at se nye bilmodeller eller rockmusikere fra alle sider i 3D. Tre danske firmaer oplever stor udenlandsk interesse for produktet.

En danskudviklet 3d-projektor skaber stor interesse fra især udlandet i øjeblikket. Fremviseren gør det muligt at vise tredimensionelle film af eksempelvis nye bilmodeller eller hele rockbands i fuld størrelse.

Ved at projektere fire billeder op på pyramidens sider, får beskueren illusionen af, at det viste objekt svæver frit i rummet. Fordi pyramiden står frit, er det også muligt at se billedet fra alle sider.

Fremviseren er opbygget som en pyramideform med fire sider i enten en kraftig gennemsigtig PET-folie eller glas. Hvis projektoren skal bruges under kontrollerede lysforhold bruges fire video-projektorer sammen med folien til at skabe illusionen.

Biler i fuld størrelse

Skal fremviseren bruges udendørs bliver den opbygget i glas, der har større refleksion, mens billederne frembringes med mere lysstærke LED-paneler.

Det fortæller Kasper Hammer Nielsen, der er lysdesigner og produktudvikler hos Rambøll.

Den første udgave er en event-version, som er opbygget i det såkaldte Truss-system, der bruges indenfor scene- og teaterverdenen til at opbygge scener, og derfor kan opstilles og nedtages hurtigt.

Indtil videre kan fremviseren fremstilles i en størrelse op til 12 gangen 12 meter, og det gør det i princippet muligt at fremvise et objekt, som er op til otte meter langt og omkring fem meter højt.

- Selvfølgelig er der megen interesse fra bilindustrien, og for at kunne vise de store biler, skal man have en længde på i al fald fem en halv meter, siger Kasper Hammer Nielsen.

Derudover kommer interessen især fra event-bureauer, fabrikanter og arkitekter, der gerne vil have vist et specifikt produkt, have installeret fremviseren i et bymiljø eller i en forlystelsespark, fortæller Kasper Hammer Nielsen.

Film skal fremhæve 3d-effekt

Den film eller animation, som vises på projektoren, skal være med til at fremhæve 3d-effekten, fortæller Jens Lind, der er produktionschef hos firmaet Seelite, der bygger scener til blandt andet events og messer.

Derfor vil filmen typisk blive optaget på en drejescene foran en blå skærm, så baggrunden nemt kan fjernes. Der bruges kun et kamera. En dags redigering i studiet gør det nemlig muligt at få 3d effekten frem via de fire projektorer i pyramiden.

- Objektet skal helst være i bevægelse. Derfor skal det optages på en måde, så det roterer en smule for at fremhæve 3d-effekten, siger Jens Lind.

Teknikken betyder, at det er det samme billede, som er synligt hele vejen rundt om fremviseren.

- Der er flydende overgang, så alle har den perfekte præsentationsvinkel, fortæller Jens Lind.

Det er imidlertid også muligt at indspille filmen med fire kameraer, så man oplever fornemmelsen af at gå rundt om en person. Men det er en mere kompliceret fremstillingsproces, fordi de fire film optages samtidigt og derefter synkroniseres, fortæller Jens Lind.

- Men det vil være muligt at gøre, siger Jens Lind.

Dyrt produkt

Det bliver imidlertid ikke gratis at få fingre i 3d-fremviseren, fortæller Jens Lind.

- Det er et dyrt produkt. Med film og det hele kommer det til at koste omkring en million kroner at leje et apparatet i en messeperiode på omkring fire dage, siger Jens Lind fra Seelite.

Fremviseren er opfundet af Peter Simonsen fra firmaet viZoo, som også har patenteret produktet. Firmaet har så sammen med Rambøll og firmaet Seelite udviklet fremviseren, som officielt offentliggøres den 5. oktober i København.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere