Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Længe ventet EU-rapport: Vi har tabt cloud-kapløbet, men har en chance med AI

EU har tabt cloud-kapløbet en gang for alle. Men med AI har vi en mulighed for at kapitalisere på digitaliseringen, konkluderer den længe ventede Draghi-rapport fra EU.

Med de rette investeringer og det rette fokus har EU en sjælden mulighed for at sætte sig i spil og få en vigtig og lukrativ rolle i næste kapitel af digitaliseringen.

Til gengæld er andre vigtige it-områder tabt - måske for altid.

Sådan lyder konklusionen i den længe ventede EU-rapport om EU’s konkurrencekraft i fremtiden, som den tidligere italienske premierminister Mario Draghi har stået i spidsen for.

I den såkaldte Draghi-rapport - der mandag er blevet præsenteret for EU-Kommissionen - fremhæver Mario Dragi netop AI som et kritisk område for EU’s fremtidige konkurrence-kraft.

Rapporten fastslår, at USA er den helt store driver på det digitale område - både når det gælder AI og cloud, hvor de tre store selskaber - Microsoft, Google og AWS - sidder på hele 65 procent af det globale marked.

Det største europæiske cloud-selskab sidder til sammenligning på blot to procent af det europæiske - og altså ikke det globale - marked.

“Det er for sent for EU at udvikle systematiske udfordrere til de store amerikanske cloud-leverandører. Investerings-behovet er for stort og ville kræve, at der blev omdirigeret ressourcer fra sektorer og selskaber, hvor EU’s innovative muligheder er bedre,” lyder det i rapporten.

Det gælder også inden for kvante-computing, hvor fem af de 10 største selskaber er amerikanske, mens fire er kinesiske.

Ifølge Draghi-rapporten har EU en stærk position for tiden på AI-området samt på robot-området, hvor europæiske selskaber for tiden sidder på 22 procent af det globale marked.

Det er områder, hvor udviklingen for tiden går stærkt, og hvor der er stort potentiale, som endnu ikke er udfyldt.

Til Reuters siger Mario Draghi, at EU er den mest åbne økonomi i verden - men også den mest sårbare, når ‘partnere ikke følger reglerne,” som han siger.

Ifølge ham er der brug for massive investeringer i de kommende år, hvis EU skal holde trit med USA og Kina i ikke mindst det digitale innovations-kapløb.

Der er således for at øge det årlige investerings-niveau med helt op til 800 milliarder euro, fastslår han.

“Væksten i Europa har været aftagende i lang tid, men vi har ignoreret det,” siger han til Reuters.

Du finder hele Draghi-rapporten her: The future of European competitiveness – A competitiveness strategy for Europe.