Artikel top billede

(Foto: Tomeu Ozonas)

It-direktører presses af store forventninger - men kun meget små budget-stigninger

Svage stigninger i virksomhedernes it-budgetter lægger pres på CIO'er verden over. De mødes af ønsker om investeringer i AI og automatisering, men de afsatte midler står ikke mål med forventningerne til, hvor omfattende it-projekterne skal være.

CIO'er forventes at investere i kunstig intelligens, ændre på cloud-systemer og automatisere manuelle processer.

Budgetterne i virksomheder verden over følger dog i mange tilfælde ikke med de høje ambitioner.

Det viser en analyse fra analysehuset Forester.

Ifølge analysen, der har titlen Budget Planning 2025 Guide for Technology Executives, regner 4 af 10 CIO'er med en stigning i it-budgettet på under fem procent, mens 8 af 10 kan se ind i en budget-forøgelse til it på højst 10 procent.

Hver 10. CIO forventer endda et uændret eller ligefrem faldende it-budget.

I forening med økonomisk usikkerhed i horisonten samt en inflation, der stadig ikke er helt tøjlet, står CIO'erne over for et stort budgetpres i det kommende år.

Udgifter til personale tegner sig ifølge Forrester-rapporten for 35 procent af it-omkostningerne.

Software udgør 21 procent af it-budgettet, men Forrester forudser en gennemsnitlig årlig vækstrate for softwareudgifter på 10,5 procent frem til 2027.

Forrester forudser en stigning på 5,3 procent i det samlede it-forbrug i 2024, sammenlignet med 4 procent i 2023.

"Disse udgiftsstigninger er beskedne og ikke altid nok til at holde trit med stædig inflation, så omhyggelig planlægning af, hvor man skal investere, hvor man skal trække sig tilbage, og hvor man skal teste og eksperimentere er altafgørende," foreslår Forresters guide ifølge Computersweden.

Opgraderinger i etaper

Forrester har taget højde for økonomisk usikkerhed i verden. Guiden blev dog offentliggjort før volatiliteten på de globale aktiemarkeder i begyndelsen af ​​august, lyder det fra Christopher Gilchrist, hovedanalytiker i Forrester.

Prognoserne for it-udgifter holder stadig, selvom høje renter i nogle områder i verden kan få mange virksomheder til at gennemføre it-opgraderinger i etaper, påpeger han.

"Vi vil se, at virksomhederne deler mange af deres langsigtede forandrings-projekter op i mindre dele," siger Christopher Gilchrist til Computersweden.

"I stedet for en stor, gennemgribende transformation om fem år kommer der strategiske, midlertidige indsatser fordelt ud på de år, hvor det handler meget mere om at gøre trinvise fremskridt end at tage et stort spring og gøre fremskridt på én gang."

De beskedne stigninger eller flade budgetter, som mange af verdens CIO'er forventer, får Forrester til at råde dem til at rydde op i data og forberede sikkerheden, før de investerer stort i AI.