Fiskere overvåges med it-system

Flere og flere ikke it-baserede erhverv tager informationsteknologien til sig. I fiskeriet bruges et specielt it-system til at overvåge kutterne, og både Fiskeridirektoratet og Greenpeace peger på, at en massiv kontrol ved hjælp af it er løsningen på fiskerisnyderiet.

Mere kontrol ved hjælp af it kan hjælpe Fiskeridirektoratet med at få dømt fiskere for fusk i danske farvande.

Snyd med fiskerikvoter, landing af sorte fisk og piratfiskeri er noget af det, som Fiskeridirektoratet hver dag slås imod med regulering af kvoter og kontrol med fiskefartøjernes færden.

Men moderne informationsteknologi ser nu ud til at være direktorates bedste våben imod fiskerisnyderiet. Senest har direktoratet taget it i brug i kampen mod snyd med fangstlister, ulovligt udstyr og fiskeri i såkaldt lukkede farvande.

Overvågningssystemet vTrack fra softwarevirksomheden TietoEnator gør det muligt for fiskeridirektoratet hele tiden at holde styr på alle fiskefartøjers kurs, fart og position ved hjælp af en gps-sender i mastetoppen på kutterne.

Ved hvor der skal ledes

- Vi bruger systemet til at se, hvor et fartøj er henne på et givent tidspunkt. Dermed ved vi, hvor vi skal lede efter skibet hvis vi ønsker at lave en kontrol, siger overfiskerikontrollør ved fiskeridirektoratet Svend Sørensen.

Men selvom systemet gør det nemt for medarbejderne at holde øje med kutternes position fra land og inspektionsskibe gennem en almindelig web-browser, kan det alligevel være svært at få en fiskeskipper dømt for fusk.

- Systemet er et ekstra hjælpemiddel til at begrænse ulovligt fiskeri. Men det er vigtigt at holde fast i at systemet i bund og grund kun kan fortælle os om kurs, fart og sted, siger Svend Sørensen.

Alle EU-lande er med

Selvom det ikke er alle lande som bruger det samme system som Fiskeridirektoratet, benytter alle lande i EU et lignende system, som holder styr på fartøjernes position.

Et samarbejde mellem kontrolmyndighederne betyder, at direktoratet automatisk får besked, hvis eksempelvis en polsk kutter sejler ind i dansk farvand.

Men problemet er, at systemet ikke fortæller, om en kutter rent faktisk fisker, eller blot ligger stille uden fangstredskaber i vandet.

Selvom et område er lukket for fiskeri, er det nemlig i flere tilfælde fuldt lovligt at sejle i området. Og det gør det svært at bevise ulovligt fiskeri, med mindre man overvåger bådende konstant.

En mulig løsning på problemet er at udbygge satellitovervågningssystemet med en række sensorer, som online giver Fiskeridirektoratet flere oplysninger om hvad skibet foretager sig, fortæller Svend Sørensen.

Videoovervågning en mulighed

- Videoovervågning virker så odiøst. Men selv om vi er fuldstændig overbevist om, at der foregår noget ulovligt, skal vi også kunne bevise det, siger Svend Sørensen.

Derfor ville selv et regnsløret billede af et skibsdæk, kombineret med informationer om belastning af skibets motor og trækket på skibets spil kunne hjælpe Fiskeridirektoratet til at få flere sager afgjort som fusk, vurderer Svend Sørensen.

- Alt andet lige er det en fordel at få nogle bedre værktøjer. Men det betyder ikke at det kan løse alle problemer, siger Svend Sørensen.

Bakker op om ideen

Miljøorganisationen Greenpeace mener, at løsningen på illegalt fiskeri er masser af kontrol. Derfor bakker man her op om ideen om en udbygning af det eksisterende overvågningssystem med flere informationer om kutterne.

- Hele vores budskab er, at der ikke er nok kontrol, og at kontrollen derfor skal øges for at komme illegalt fiskeri til livs, siger Hanne Kærgaard Larsen, der er marinebiolog og ansvarlig for havkampagnerne hos Greenpeace i Danmark

Men det skal være ens for alle. Det skal implementeres, så der er lige regler og samme kontrol i alle lande, understreger Hanne Kærgaard Larsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere