Svenske Piratpartiet øjner Riksdags-plads

Det svenske Piratpartiet vil i Riksdagen for at kæmpe imod monopol på kultur og viden. Eksperter levner ikke partiet mange chancer, mens partiet selv vurderer, at det allerede er over spærregrænsen.

Softwarepirater og fildelere tager imod det nystiftede svenske Piratpartiet med åbne arme.

På et par måneder har partiet samlet mere end 1.500 underskrifter og dermed taget det første skridt på vejen mod at opnå tilstrækkelig støtte til at stille op i efterårets svenske rigsdagsvalg. Det skriver den svenske nyhedstjeneste idg.se.

Piratpartiet blev stiftet 1. januar i år og offentliggjorde sit valgmanifest 27. august.

Fra begyndelsen har det handlet mest om at tillade fildeling, men siden har partiet tilrettet og finslebet sit valgprogram.

Et blivende aftryk

Det svenske it-magasin PC för Alla har med tre juridiske eksperter og sagkyndige i statsvidenskab dykket dybt i partiets politik og vurderet chancerne for, at det kan sætte et blivende aftryk i svensk politik.

Piratpartiets valgmanifest drejer sig primært om tre kernespørgsmål, nemlig beskyttelse af privatlivet, en begrænsning af ophavsretten og en kritisk indstilling til patentlovgivningen.

- Alle vores spørgsmål hænger sammen. Ophavsretten handler om monopol på kultur. Patentlovgivningen handler om monopol på viden og dybest set handler alle vores spørgsmål om personlig integritet. Det er blevet kernen, som alle vores andre spørgsmål vokser ud fra, siger Rickard Falkvinge, Piratpartiets ordfører til PC för Alla.

Stop datalagringsdirektivet

Ifølge partiet lægger den lovgivning, der gennemføres for tiden i Sverige og det øvrige Europa, en stærk begrænsning på retten til den private kommunikation.

For at stoppe den udvikling kræver Piratpartiet blandt andet, at EU's datalagringsdirektiv ikke ophøjes til lov i Sverige.

Partiet mener, at direktivet strider imod menneske-rettighederne og henviser til, at flere andre lande -heriblandt Irland og Tyskland - tøver med at gennemføre direktivets forskrifter, skriver PC för Alla.

Thomas Bull, docent i offentlig ret ved Uppsala Universitet, levner ifølge magasinet ikke Piratpartiet mange chancer for at komme igennem med et så kontroversielt forslag.

Går - går ikke

I det hele taget bliver der stillet flere spørgsmålstegn ved Piratpartiet, end der bliver nikket anerkendende blandt eksperterne.

Eksperterne siger, at partiet ikke har en chance, mens Piratpartiets ordfører vurderer, at partiet allerede har tilhængere svarende til omkring fem procent af de stemmeberettigede.

Om Piratpartiet når over spærregrænsen på fire procent og dermed får en plads i Rigsdagen vil vise sig på valgdagen 18. september.

Relevant link

Piratpartiets valgmanifest




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere