Itanium 2 er på gaden

Intel har lanceret 64-bit processoren Itanium 2 officielt. Clockfrekvensen på denne anden generation af Itanium-familien er nået op på en gigahertz, og processoren er kraftigt forbedret i forhold til forgængeren. Med den nye processor vil chipgiganten for alvor gøre sig gældende på markedet for store servere og kraftige arbejdsstationer.

Billig

Itanium 2 er blevet lanceret officielt. Intels nye 64-bit processor fås med clockfrekvenser på 900 og 1.000 MHz, og man kan vælge mellem 1,5 og 3 megabyte L3-cache. Selve chippen er op til 421 kvadratmillimeter stor og rummer 221 millioner transistorer. Langt de fleste af disse transistorer går til cachen - selve processorkernen består af 25 millioner transistorer.

Den første udgave af Itanium har ikke været den store succes. Som vi tidligere har skrevet, har systemer med processoren været mest interessant for software-udvikler, der har forberedt programmer til platformen.

Nu håber Intel, at Itanium 2 bliver en bedre forretning. Sikkert er det, at processoren er langt hurtigere end forgængeren, og den burde kunne konkurrere med de bedste 64-bit processorer fra Sun, IBM og HP.

64-bit processorer benyttes primært til store database-servere, der kan udstyres med mere end fire gigabyte RAM, og til kraftige arbejdsstationer, hvor der skal udføres meget præcise beregninger.

Intel vil først og fremmest konkurrere på prisen. En Itanium 2 koster fra 1.338 til 4.226 dollar, alt efter frekvens og mængde af L3-cache, og dermed er processorerne ikke dyrere end Itanium. Selv om det lyder af mange penge, er det ikke galt for en hurtig processor til en 64-bit server.

Itanium understøttes allerede nu af syv styresystemer og mere end 100 applikationer. 400 andre programmer er på vej, og netop støtten fra software-husene er alfa og omega for Itanium 2. Intel skal have firmaerne bag de tunge server-applikationer til at udsende software til Itanium-platformen hurtigt - og gerne før den tilsvarende software lanceres til andre platforme, ikke mindst Suns Solaris.

1.400 Itanium 2

Man kan fylde en pæn flok Itanium 2-processorer i en enkelt server. Unisys har for længst demonstreret en ES7000 server med 16 Itanium 2 processorer, og der er plads til 16 mere. En sådan server kan passende anvendes til store databaser, for eksempel styret af styresystemet Windows Advanced Server, Limited Edition og SQL Server 2000 fra Microsoft. Bull og NEC har også planer om meget store Itanium 2-servere.

Hvis man kobler flere maskiner sammen, kan man bygge en ganske hæderlig supercomputer. Det amerikanske energiministerium har givet 24,5 millioner dollar for en computer med 1.400 Itanium 2 processorer. Supercomputeren, der skal bruges til miljøforskning, er bestilt hos HP, og styresystemet bliver Linux. Når den står klar til næste år, vil den kunne udføre 8.300 milliarder beregninger i sekundet.

HP har haft en stor finger med i spillet ved udviklingen af Itanium-serien, og på HP's website for processorer bliver Itanium 2 præsenteret før HP's egen topmodel PA-8700. Selvom udviklingen af PA-serien fortsætter et par generationer endnu, lægger HP ikke skjul på, at fremtiden tilhører Itanium i firmaets servere.

Efter købet af Compaq har HP også fået fingrene i server med Alpha-processoren, men man skal nu ikke vente meget nyt på Alpha-fronten. En stor del af teknikerne bag Alpha arbejder nu på Itanium-serien hos Intel. Disse udvikleres anstrengelser vil komme til udtryk i Itanium-processorerne hen ad vejen.

HP's har lanceret to servere og to arbejdsstationer med Itanium 2. Den største af maskinerne ved navn RX5670 rummer fire processorer, men servere med understøttelse af op til 32 processorer er under forberedelse.

Fujitsu Siemens kan også levere Itanium 2-maskiner med to eller fire processorer i Primergy-serien. Itanium 2 vil endvidere optræde i nye servere i IBM's xSeries. Sidst på året vil IBM levere servere med op til 16 processorer.

Man kan undre sig over, at IBM vil sælge systemer med Itanium 2, når firmaet selv producerer en ganske glimrende 64-bit processor, nemlig Power4. Rent ydelsesmæssigt er Power4 den største konkurrent til Itanium 2, og Power4 bliver efterfulgt af Power5 i 2004 og Power6 et par år efter. IBM forklarer, at firmaet fokuserer på løsninger frem for produkter, og at servere med Itanium 2 nærmere skal supplere end konkurrere med Power4-servere.

En af de helt store computer-leverandører glimrer ved sit fravær blandt Itanium 2-støtterne. Hos Dell vil de se tiden an, før de begynder at sælge systemer med Itanium 2.

Når det gælder 64-bit processorer hedder Intels største konkurrent Sun, som er stærk på markedet for de største servere. I øjeblikket hedder Suns topmodel UltraSPARC III, men som vi fortalte for nylig, er de kommende generationer af denne 64-bit processor på tegnebrættet.

Forbedret

I forhold til det første medlem af Itanium-serien er Itanium 2 forbedret på adskillige punkter. Frekvensen er sat i vejret, og det hjælper selvfølgelig på ydelsen. Endnu vigtigere er det, at Itanium 2 fået flere regneenheder, bedre cache og hurtigere systembus.

Itanium 2 kan klare seks heltalsberegninger pr. clockcycklus, mens Itanium må nøjes med fire. Når det gælder SIMD-instruktioner med flydende kommatal kan Itanium 2 udføre to beregninger pr. clockcyklus, mens Itanium kun kan klare en enkelt.

Begge generationer af Itanium har tre niveau af cache-hukommelse, men på Itanium er adgangen til cacherne blevet langt hurtigere. Latenstiden, det vil sige antallet af clockcykler, processoren må vente på data fra cachen, er nedbragt betydeligt.

Mængden af L2-cache er hævet fra 96 til 256 kilobyte, og busbredden til L3-cachen er fordoblet fra 16 til 32 bytes pr. clockcyklus i forbindelse med, at cachen er kommet på samme chip som resten af processoren.

Itanium 2 har en 128 bit bred systembus på 400 MHz, hvilket giver en båndbredde på 6,4 gigabyte i sekundet. Det er en solid forbedring i forhold til Itanium, der har en 64 bit bred 266 MHz bus med en båndbredde på 2,1 gigabyte pr. sekund.

Desuden har Itanium 2 fået bedre forudsigelse af instruktionernes rækkefølge, og er blevet bedre til at sende bud efter kommende instruktioner, så de ligger klar til beregning. Dertil kommer en række andre forbedringer af arkitekturen, der alt i alt betyder, at Itanium 2 er mellem 50 og 100 procent hurtigere end Itanium.

På grund af forskellene mellem de to udgaver af Itanium godt kan betale sig at optimere sin software til Itanium 2. Man kan opnå en forbedring af ydelsen på 15-20 procent på et Itanium 2 system, hvis koden er skrevet eller kompileret til den nye processor frem for til den gamle.

Næste generation

I lang tid var det ventet, at Itanium 2 ville blive produceret med 0,13 mikron teknologi, der tillader højere frekvenser og lavere strømforbrug, men første udgave af processoren er fremstillet med den gamle 0,18 mikron teknologi. Det skyldes angiveligt, at Intel foretrak at benytte velkendt teknologi til en helt ny processor.

Den første udgave af Itanium 2 med kodenavnet McKinley vil til næste år blive efterfulgt at 0,13 mikron versioner med kodenavnene Madison og Deerfield.

Madison er beregnet til store systemer med flere processor, og den får op til seks megabyte L3-cache at gøre godt med. Deerfield bliver optimeret til mindre dual-systemer.

I 2004 skifter Intel til 0,09 mikron eller 90 nanometer. Itanium 3 fremstillet med denne teknologi har kodenavnet Montecito. Samtlige processorer i familien vil kunne benyttes i den samme sokkel. Man behøver altså ikke at udskifte hele maskinen for at opgradere processoren.

Til næste år er det AMD's tur til at prøve at presse sig ind på markedet for processorer til 64-bit servere. Opteron skal sælges på prisen, og AMD lægger op til, at Opteron til servere ikke bliver forfærdelig meget dyrere end den kommende Athlon-serie til almindelige pc'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere