Linux med Microsoft Office og netbank

Kan det virkeligt lade sig gøre at installere et vaskeægte Microsoft-program på en Linux-maskine? Det er, hvad programmet CrossOver Office lover, og det fungerer rent faktisk. Vi testede med Office-programmer og en krævende netbank, og det gik, som det skulle. Men helt problemfrit er det nu ikke.

Wine

Selv om en af styrkerne ved Linux-systemet er den store mængde af god, gratis software, er der en stor interesse for løsninger, som gør det muligt at afvikle Windows-baserede programmer under Linux. Selv om mange er nysgerrige på den lille pingvin, trækker de kendte Windows-programmer tilsyneladende stadig i mange brugere.

Linux-projektet Wine har i et stykke tid arbejdet på at udvikle en Windows-klon til Linux, og selv om projektet har nået et godt stykke vej, er erfaringerne med Wine desværre ikke gode. Nogle Windows-programmer kan afvikles, mens andre ikke kan, og det er ikke lige til at sige, hvilke programmer som fungerer under Wine, og hvilke der ikke gør.

Problemet består i, at ikke alle de kode-biblioteker (DLL'er) som indgår i Windows, er implementeret i Wine. Da forskellige programmer har forskellige krav til, hvad der skal være tilstede i installationen for at fungere, har det givet plads til kommercielle versioner af Wine, som er gearet til at understøtte bestemte applikationer fra Windows-platformen.

Mest kendt er nok distributionen Lindows, hvis producenter har formået at generere en hel del varm luft omkring sit produkt, men anmeldelser af beta-versionen har ikke rapporteret store forskelle i forhold til den almindelige (og gratis) udgave af Wine.

Wine er i øvrigt ikke en emulator, men implementerer i stedet de systemkald, som Windows-programmer kan finde på at kalde styresystemet med. Hvis man benytter Linux på Intel-arkitektur, og det gør de fleste jo, så burde ydelsen være i orden.

Firmaet Codeweavers, som er involveret i udviklingen af Wine har udviklet programmerne CrossOver Office og CrossOver Plugin. Det sidstnævnte program indeholder en lang række proprietære medieafspillere med videre, mens CrossOver Office er et produkt, som lover at kunne understøtte Internet Explorer 4.0 og 5.5, Outlook, Lotus Notes og ikke mindst programmerne i Microsofts Office 97 og Office 2000 kontorpakker, med undtagelse af Access.

Vi testede programmet under Red Hat Linux 7.3, og konklusionen er, at programmet holder, hvad det lover. Helt smertefrit gik det dog ikke, og vi havde ikke succes med andre Windows-programmer end dem, som CrossOver Office lover at understøtte.

Word under Linux

Installationsfilen til CrossOver Office består af et shell-script på seks megabyte, hvor filerne er indlejret binært. Installationen fungerede gnidningsløst under Red Hat 7.3 med Gnome 1.4 som skrivebord, og CrossOver Office dukkede op i Red Hats menusystem. CrossOver Office installerer sig i mappen /opt/cxoffice, og i mappen /opt/cxoffice/bin findes shell-scripts, som kan afvikle Office-programmer, når de altså er installeret.

Windows-programmerne installeres med det grafiske program Officesetup, og her skal man blot klikke på det program, som man ønsker at installere, og så klikke på knappen Add. Herefter kommer en dialog frem, hvor man skal finde installationsprogrammet på den cd, man ønsker at installere fra.

Vi indsatte en Office 2000-cd i drevet og igangsatte installationsprogrammet på cd'en. Installationen forløber lige som under Windows.

Alt gik godt, indtil vi nåede frem til det sidste skridt i installationen, hvor installationsrutinen hang. Efter at have ventet tålmodigt i et kvarters tid, afsluttede vi installationen i formodning om, at det var mislykkedes.

Men efter at have genstartet Wine-programmet, som er indmaden i CrossOver Office, dukkede en række shell-scripts op i bin-mappen til opstart af de forskellige Office-programmer, og til vores store fornøjelse virkede det faktisk.

Som det ses, har Word stort set samme udseende som under Windows, på nær små forskelle i de skrifttyper, som benyttes i menuer og knapper.

Funktionaliteten er også helt i orden. CrossOver Office afvikler programmerne i en hastighed, som er fuldt sammenlignelig med Windows. Der er altså ikke noget væsentlig ydelsestab ved at afvikle programmerne under CrossOver Office. Helt problemfri er løsningen dog ikke. Det var for eksempel ikke muligt at installere stavekontrol, da der tilsyneladende manglede nogle bestemte DLL-filer.

Netbank med ActiveX, Java og nøglefil

Windows-netbank under Linux
Et punkt hvor livet som Linux-bruger kan være svært, er web-baserede tjenester, som forudsætter en bestemt Windows-konfiguration. Det fleste netbanker kræver Internet Explorer i version 5.5 eller højere under Windows, for at kunne implementere en bestemt sikkerhedsløsning, som går ud over den sikkerhedsmodel, som browseren kan byde på.

Vi prøvede, om det var muligt at benytte netbank. Den første banktjeneste benytter et ActiveX-komponent, mens den anden bank-løsning vi afprøvede, benytter en kombination af ActiveX, Java og en nøglefil, som skal ligge et bestemt sted på harddisken. Begge tjenester krævede Internet Explorer 5.5 under Windows.

Den første netbank fungerede udmærket. Det eneste problem var, at advarsel-dialogboksen, som kommer frem når ActiveX-komponenten skal installeres, ikke indeholdt nogen tekst. Alligevel kunne komponenten installeres, og herefter fungerede bank-tjenesten fuldstændigt som under Windows.

Derefter afprøvende vi den svære løsning, som både krævede ActiveX, Java og en nøglefil. Det lykkedes os at finde den virtuelle Windows-partition i mappen /opt/cxoffice/­support/dotwine/fake_windows/, og vi placerede nøglefilen, som vi snuppede fra en Windows-maskine, på det tilsvarende sted i CrossOver Offices virtuelle Windows-partition, som i øvrigt ligner Windows 98 med hensyn til filstruktur.

Vi koblede os på netbanken, og derefter begyndte Internet Explorer lystigt at downloade og installere de krævede ActiveX- og Java-komponenter. Så skulle vi udpege nøgle-filen, som vi havde flyttet fra en Windows-maskine, og herefter fungerede banktjenesten upåklageligt og med fuld funktionalitet.

Andre programmer
Den i øvrigt ikke særligt fyldestgørende dokumentation til CrossOver Office nævner, at man kan installere andre programmer end dem, som CrossOver Office er konfigureret til, og vi prøvede med Adobe Photoshop 7. Installationsrutinen blev afviklet smertefrit, men vi kunne ikke lige finde ud af, hvorledes programmet skulle startes op.

Desværre har Codeweavers ikke udstyret CrossOver Office med de grafiske værktøjer, som kommer med den almindelige Wine-distribution, og vi kunne ikke finde ud af at starte Wine med Photoshop fra et terminalvindue.

Men hvis man har behov for at benytte de programmer, som CrossOver Office understøtter, så er CrossOver Office en udmærket løsning, som ikke er urimeligt prissat til 55 dollar. CrossOver Office kan købes fra producentens hjemmeside.

Rettelse d. 5. juli: Den originale udgave af artiklen nævner at CrossOver Plugin - altså ikke CrossOver Office - er gratis. Det er ikke tilfældet, men en demonstrationsversion kan downloades fra Codeweavers.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere