Prosa raser over IBM-overenskomst med HK

IBM får på puklen af fagforbundet Prosa, der mener, at IBM blæser på de ansattes ønsker. Det sker, efter IBM har indgået overenskomst med HK på trods af 1.200 IBM-ansattes ønske om at tegne overenskomst med Finansforbundet og Prosa.

IBM blæser på de ansatte.

Det mener Forbundet af it-professionelle, Prosa, der er rasende over, at IBM har indgået overenskomst med HK på trods af et "udtalt ønske fra langt over 1.000 IBM-ansatte om at tegne overenskomst med Finansforbundet og Prosa," som Prosa formulerer det.

I en fælles udtalelse fra Prosa og Finansforbundet skyder de to forbund på IBM som skurken.

Under overfladen lurer indignationen over, at HK på den måde går på rovdrift hos sine fagforbunds-kolleger.

- Vi organiserer 1.200-1.400 af IBM's 7.400 medarbejdere og kan slet ikke forstå, hvordan HK kan forestille sig at indgå en aftale på vegne af vores medlemmer uden så meget som at spørge dem, siger Bjarke Friborg, faglig medarbejder i Prosa.

IBM siger selv om den nye overenskomst:

- IBM er på grund af opkøb og fusioner allerede dækket af overenskomst med HK/Privat i enkelte afdelinger, og vi ønsker nu ensartede forhold i hele virksomheden. Derfor har vi indledt et bredere samarbejde med HK, siger Claus Gylling, personaledirektør hos IBM Danmark i en pressemeddelelse.

Lus i skindpelsen

At den nye og banebrydende overenskomst på den måde sætter lus i skindpelsen blandt de faglige organisationer ville Computerworld gerne have en kommentar til fra HK/Privat, men nej.

- Det har vi ingen kommentarer til, siger Carlo Søndergaard, faglig chef i HK/Privat gennem HK/privats kommunikationschef Aage Lundgaard.

Finansforbundet og Prosa har gennem tiden flere gange forsøgt at få IBM til forhandlingsbordet for at få en overenskomst på plads, men IBM valgte altså til slut at forhandle med HK på trods af, at HK ifølge Prosa ikke har nær så stor tilslutning blandt IBM's medarbejdere.

Det blæser IBM på

"Dermed blæser IBM ikke bare på de ansattes ønsker, men også på helt grundlæggende elementer i den danske model. Det er uhørt, at en arbejdsgiver på den måde tiltvinger sig retten til at vælge forhandlingspart på sine ansattes vegne, og IBM's fremgangsmåde må betegnes som aldeles uacceptabel og som en trussel mod den måde, det danske arbejdsmarked fungerer på," skriver Prosa og Finansforbundet blandt andet i deres fælles udtalelse.

IBM har i de senere år overtaget en række it-opgaver fra den finansielle sektor og har i den forbindelse fået en række af Prosa og Finansforbundets medlemmer fra virksomheder som SDC, DM Data og Nordea.

Finansforbundet har i forvejen overenskomst med IBM SDC og kører i øjeblikket en retssag mod IBM om brud på hovedaftalen som følge af forhandlinger om en ny overenskomst med HK.

Måske særskilte aftaler

Nu vil Prosa nærlæse teksten i overenskomsten mellem HK og IBM.

- Vi mener ikke, at aftalen udelukker, at der kan indgås særskilte overenskomster med bestemte faggrupper, siger Bjarke Friborg.

Dermed får Forbundet af it-professionelle måske mulighed for at kapre nogle af de tabte medlemmer tilbage.

Relevante links

Link til Prosa-udtalelse

Link til HK/Privat-pressemeddelelse




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist - ServiceNow (Thirdera)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere