Ny professor vil hive data ud af operationsstuen

De medikotekniske apparater på sygehusene er smækfyldt med data, men desværre kræver det ofte papir og blyant at få de data videre i systemet. Det brænder Jakob Bardram, nyudnævnt professor i sundhedsinformatik, for at lave om på.

It gavner ikke patienterne på landets sygehuse særlig meget, og mange af it-systemerne er inkompatible.

- Computeren bruges stadig kun meget lidt i den konkrete patientbehandling. Den er enormt god til det administrative og organisatoriske arbejde på et hospital, men de medikotekniske apparater hænger dårligt sammen, siger Jakob Bardram, der netop er blevet udnævnt til professor i computerstøttet samarbejde på IT-Universitetet.

Bardrams arbejde fokuserer på at skabe ny it-teknologi, der opleves som reelle forbedringer af brugerne på for eksempel en operationsstue.

Laver prototyper

Jakob Bardrams forskningsresultater består blandt andet af analyser af konkrete arbejdssituationer og konstruktion af prototyper af nye systemer baseret på analyserne.

Senest har han stået i spidsen for eksperimentet "det interaktive hospital" på Horsens Sygehus.

Billedlig talt er Jakob Bardram som en biolog, der trasker rundt i felten med gummistøvler på.

I stedet for våde engdrag stiller han op i hvide træsko på operationsstuerne, hvor han videofilmer og overvåger operationer for at sikre, at integrationen mellem de forskellige it-systemer fungerer som planlagt.

Anvendelsorienteret

Anvendelsesorienteret forskning er kodeordet.

Der findes to slags dataloger, nemlig eksperimentelle og teoretiske, og Jakob Bardram tilhører den første kategori med hud og hår.

Et eksempel på de helt ordinære indretninger, der i dag ikke er spor ordinære, er et dropstativ, hvor der hænger en pose med saltvand eller blod, som tilføres patienten gennem en slange og en nål i en vene.

- Der bliver bygget mere og mere computerkraft ind i de medikotekniske apparater. Et simpelt dropstativ er i dag fyldt med kompliceret software, der nøje doserer, hvad patienten bliver tilført i mængde og over tid, siger Jakob Bardram.

Lukkede dropstativer

Problemet er, at softwaren i dropstativerne er proprietære og ikke umiddelbart kan integreres i hverken den elektroniske patientjournal (EPJ) eller sygehusets andre it-systemer.

Et andet eksempel er de maskiner, der overvåger patienterne under en operation.

Her bliver målt blodtryk, temperatur respiration, puls og lignende i operationsrummet.

Oplysningerne kommer kun videre, fordi en anæstesisygeplejerske eller anæstesilæge sidder manuelt og aflæser data på displayet og skriver dem ind i en papirbaseret log.

- Det er den slags integrationsproblematikker, som jeg arbejder med, fortæller Jakob Bardram.

Bardram tilføjer, at der som regel også er virksomheder, eksempelvis leverandører af medicinsk udstyr, involveret i de forskningsprojekter, han beskæftiger sig med.

Fortid hos IBM

Den nye professor i sundheds-it kommer fra en stilling som lektor ved Århus Universitetet og leder af center for Pervasive Healthcare.

Han har tidligere været projektleder og it-arkitekt hos IBM.

Ifølge prorektor på IT-Universitetet Jørgen Staunstrup betyder ansættelsen af Jakob Bardram som professor på IT-Universitetet, at universitetet fortsætter med at "styrke grænseområdet mellem it og sundhed."

Relevante links:
Link til Det interaktive hospital




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere