Flere penge skal stoppe dårlig it-udnyttelse

Både S og V vil pumpe flere penge ind i kommunernes it-udvikling, så de bliver bedre til at høste de store gevinster ved digitalisering, som de i dag ikke ser ud til at kunne høste.

Flere penge skal sætte en prop i den meget dårlige udnyttelse af it-gevinsterne, der præger det offentlige Danmark.

Det mener Socialdemokratiet og Venstre samstemmende, efter Computerworld i sidste uge kunne dokumentere, at de offentlige ledere er elendige til at give borgerne og virksomhederne digitaliserings-gevinster.

Kun tre procent sparer

Ifølge en ny undersøgelse udarbejdet af Computerworld og NNIT sparer blot tre procent af de virksomheder, som samarbejder med landets kommuner, styrelser, direktorater, penge på at kommunikere digitalt med det offentlige.

Samtidig opnår beskedne 16 procent af borgerne hurtigere sagsbehandling via digitaliseringen.

Begge partier peger på den kommende kommuneaftale som en vej til at pumpe flere penge ind i it-udviklingen. Kommuneaftalen er den aftale, som KL og regeringen hvert år laver om kommunernes økonomi i det kommende år.

Vil støtte pilotprojekter

- Jeg synes, at man skal gå ind og støtte pilotprojekter gennem kommuneaftalen, siger it-ordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Han vil samtidig gerne stille større krav til de offentlige virksomheder, men mener ikke, at de skal presses økonomisk til at øge effektivitetet gennem it.

- Jeg vil hellere bruge gulerodsmetoden, lyder det fra Venstre-ordføreren.

Samme melding kommer fra Socialdemokraterne, der vil indfri potentialet i digital forvaltning ved at øge det økonomiske incitament.

Ifølge it-ordfører Magnus Heunicke blev enhver snak om modregning af effektiviserings-gevinsterne sløjfet i den seneste kommuneaftale.

Det betød, at kommunerne måtte beholde enhver gevinst.

Men det er ifølge Magnus Heunicke ikke nok, fordi mange gevinster slet ikke kan måles - for eksempel hurtigere og klogere service til borgerne.

- En løsning ville være at afsætte et beløb, der er målrettet til at skaffe gevinster til digitaliseringen, siger Magnus Heunicke.

R vil centralisere

De Radikales it-ordfører, Morten Helveg Petersen, mener, at regeringen bliver nødt til at gå forrest, hvis potentialet i it skal udnyttes bedre.

Ifølge ham bør flere it-beslutninger træffes fra centralt hold.

- Regeringen er nødt til at tage førertrøjen på og skitsere hvad man vil opnå og begynde at trække parterne i den rigtige retning, siger han.

Den radikale it-ordfører mener, at den hidtidige politik, hvor mange it-beslutninger er taget lokalt, ikke i tilstrækkelig grad udnytter de fordele, der kan hentes i digital forvaltning.

- Problemet er, at man går glip af både generelle fordele og stordriftfordele, der er ved at implementere it, argumenterer Morten Helveg Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere