Snørklet vej mod åbenlyse gevinster

Modningsprocessen i forbindelse med e-indkøb har været lang og besværlig, men nu begynder virksomhederne at hive gevinsterne hjem.

Modningsprocessen i forbindelse med e-indkøb har været lang og besværlig, men nu begynder virksomhederne at hive gevinsterne hjem.

Det lyder enkelt, men det har været et meget langt og sejt træk at sætte strøm på indkøbsprocesserne i danske virksomheder.

Teknologien, som grundlæggende bygger på udveksling af data via internettet, har i mange år været til både leverandørerne og indkøbernes rådighed.

Spåede gevinster udeblev

Det har heller ikke skortet på rapporter og beregninger, der har spået store gevinster ved at skabe overblik over indkøbsprocesserne ved hjælp af redskaber som e-procurementsystemer, e-auktioner og indkøbsportaler.

Set med en udenforståendes briller kan det vel kun være forbundet med fordele at foretage indkøb af metervarer som kuglepenne, planter og kaffe til hele organisationen hos en leverandør frem for 20.

Priserne kan presses, fakturaerne behandles elektronisk og der skal bruges færre ressourcer på indhentning af tilbud. For blot at nævne nogle af de mest åbenlyse gevinster.

Mange fejlslagne projekter

Alligevel har mange virksomheder været udsat for fejlslagne e-procurementprojekter, for i de tidligere projekter glemte man en helt afgørende faktor, der havde meget lidt med elektronik og processer at gøre: brugerne og ledelsen.

Morten Munkgaard Møller arbejder i dag hos Lego med udvikling af indkøbsprocesserne. Indtil for tre måneder siden var han knyttet til Aarhus Universitet som forsker og underviser i e-procurement:

– Der er nødt til at være en organisatorisk opbakning. Mange steder er der blevet sagt, “nu håber vi, I vil bruge det nye system”. Erfaringerne har vist, at det ikke er nok. I stedet bør det lyde: ”Hvis du ikke bruger systemet, så vil virksomheden ikke betale for varen”, siger Morten Munkgaard Møller.

Tidligere ingen interesse

Samme betragtning har Søren Vammen, direktør hos DILF, Dansk Indkøbs og Logistik Forum.

– Det har tit undret mig, hvor meget administrerende direktører kan gå op i små detaljer som farven på tæppet i receptionen, men bekymrer sig så lidt om indkøb. Mange gange har det lydt fra toplederen til indkøbsafdelingen: Gør noget ved de indkøb, men forstyr ikke forretningen, siger Søren Vammen, som peger på, at det slet ikke kan undgås at forstyrre forretningen – det er jo her, brugerne af de nye systemer og processer sidder.

Læs hele historien i juni-udgaven af magasinet CIO




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere