Nye fabrikker kan betyde dyrere RAM

Overgangen til nye produktionsanlæg i takt med, at de nuværende bliver forældet, kan over de næste par år presse prisen på DRAM op, vurderer analytikere.

Kunderne risikerer over de næste par år at komme til at betale mere for hukommelse til pc'er og servere, fordi DRAM-producenterne er nødt til at skifte til en ny teknologi for at følge med.

Det kan føre til længere perioder med få DRAM-chips i forhold til efterspørgslen og dermed forholdsvis højere priser, end kunderne er vant til.

Prisen på DRAM har de sidste par været lav, men de nuværende produktionsanlæg er presset til det yderste.

Produktionen foregår primært på fabrikker, der fremstiller chips på silicium-wafere med en diameter på 200 millimeter.

Flere producenter er allerede nu begyndt at opføre nye fabrikker, der fremstiller chips ud fra 300 millimeter-wafere.

En wafer er en skive af hovedsageligt silicium, som de enkelte chips produceres på og skæres ud fra. Jo større diameter på denne skive, jo flere chips kan kommer der generelt ud af én wafer.

De nuværende 200 millimeter-anlæg kan samtidig formentligt ikke opgraderes til en mere avanceret produktionsteknologi, uden omkostningerne ved ombygningen vil være for høje i forhold til at opføre en ny fabrik.

- Det giver ingen mening for firmaerne at bruge penge på at opgradere deres 200 millimeter-fabrikker. Den investering vil de hellere bruge på nye anlæg, siger brancheanalytiker Crystal Lee fra ABN AMRO.

Mens de nuværende anlæg er tæt på at nå deres maksimale kapacitet, så vil der endnu gå et par år, før de nye fabrikker vil være oppe i fuldt produktionstempo.

Det kan betyde, at der vil være for få DRAM-chips i forhold til efterspørgslen, hvilket igen vil presse prisen op.

- Omkring en tredjedel af den nuværende produktionskapacitet vil være forældet, fordi den ikke kan konverteres til nye produktionsteknikker. Det efter vores mening peger i retning af længerevarende leveringsproblemer, siger brancheanalytiker Simon Woo fra Merrill Lynch.

Den præcise prisudvikling er svær at forudse ifølge analytikerne. Vi vil formentligt se, at priserne enten fastholdes i et forholdsvis højt niveau uden de prisfald, vi har været vant til, eller periodiske kraftige prisstigninger.

Samtidig kan spekulation i mulig chipmangel være med til at presse priserne op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere