Godt råd: Outsourcing rykker kun med omtanke

Outsourcing er gavnligt for danske virksomheder. Men man skal tænke sig om og ikke kun gøre det af økonomiske hensyn, siger organisationer.

Hvis man kan finde nogen, som er dygtigere og bedre end en selv til et stykke arbejde, er outsourcing en fornuftig beslutning.

Det mener Per Buchwaldt, formand for Dansk IT og senior manager hos Deloitte.

Som udgangspunkt er outsourcing nemlig en udmærket ting. Bare man ved, hvorfor man gør det.

- Vi tror, at der er for mange som ikke lykkedes med deres outsourcing projekt, fordi de gør det af forkerte årsager, siger Per Buchwaldt.

Økonomi i sig selv er nemlig ikke den rigtige målestok at bruge, når man skal vurdere om outsourcing er løsningen.

Der har i al fald tidligere været en tendens til at for mange besluttede sig for outsourcing ud fra overfladiske årsager, mener Per Buchwaldt.

Tøm ikke afdelingen

- Man skal passe på, hvad man outsourcer. Det giver ingen mening at outsource en hel it-afdeling totalt. Så er der ikke nogen tilbage til at styre arkitekturen, integration og følge op på leverandører, siger Per Buchwaldt.

Når man outsourcer skaber man sig nemlig nye arbejdsopgaver, hvor man så skal bygge kompetencer op.

Det skal man gøre sig klart, fortæller Per Buchwaldt.

I stedet for at fokusere på økonomi, skal man gøre op med sig selv, hvad man egentlig kan opnå ved at outsource.

Eksempelvis kan det være for at opnå en kritisk størrelse af it-afdelingen gennem andre leverandører. Eller måske for at opnå en stordriftsfordel, siger formanden.

Stor kreativitet tæt på

Når valget om at outsource er truffet, og man som virksomhed skal kigge sig om efter en leverandør, giver det mening at kigge på de samlede omkostningsbillede af at lægge arbejdet langt væk, mener Per Buchwaldt.

- Jo større et kreativt indhold du ønsker, jo tættere er du på at bruge danske medarbejdere. Ting som kan outsources geografisk længere væk er af mere generel karakter, siger han.

Det er Tom Togsverd, direktør i ITEK, enig i.

Han mener at man løbende skal kigge på sine forretningsprocesser og se, hvad man selv er bedst til, og hvad man skal overlade til andre.

Du bliver afhængig

Og så skal man kunne acceptere et afhængighedsforhold.

- Holdningen til løbende at diskutere sourcing er meget højt prioriteret. Mange som vælger at offshore, gør det, fordi de opnår nogle markedsfordele og nye kunder i leverandørlandende, siger Tom Togsverd.

Firmacases viser, at dualshoring, hvor der er ping-pong imellem den danske virksomhed og eksempelvis en ukrainsk afdeling, er en god løsning.

Her bruger firmaerne de aktiviteter, der sker i Ukraine som en buffer, men også til at lave mere rutineprægede aktiviteter.

Design- og systemudvikling laver man så selv i Danmark, fortæller Tom Togsverd.

Østeuropa bedre end Indien

Tendensens peger i øvrigt på at outsource til Østeuropa og Bangladesh frem for Indien.

Prisen er steget meget i Indien, og østeuropæerne er bedre til projektledelse.

- Vi hører, at det ikke rigtigt kan betale sig at bruge Indien, med mindre det er meget store opgaver eller meget velorganiserede opgaver, siger Tom Togsverd.

Uanset om valget falder på løsninger i nær- eller fjernområder er meldingen klar fra Dansk It.

- I fremtiden vil man som it-afdeling skulle opbygge kompetence til at kunne håndtere og styre kontrakt- og leverandørstyring i et helt andet omfang end man tidligere har skullet, siger Per Buchwaldt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere