Flere og flere sukker efter datamatikere

Der er risiko for tomme skriveborde hos virksomhederne, fordi det bliver umuligt at få fat på nyuddannede datamatikere. Efter år med arbejdsløshed er udviklingen nu vendt.

I årevis har uddannelses-institutionerne været nødt til at banke på lågen hos virksomhederne for at få lov at præsentere deres nye datamatikere.

Men nu er udviklingen med markant arbejdsløshed efter dot.com-krakket vendt.

Behovet er nemlig så stort, at virksomhederne igen er begyndt at henvende sig for at få fat i de nyuddannede datamatikere, inden de er færdige med studiet.

Det fortæller Gregers Christensen, der er forstander erhvervsakademiet Lyngby.

Hårdt ramt

- Vi kan se, at der er kommet omkring 550 nyuddannede i job rimelig konstant i løbet af de sidste tre år. Antallet af færdige datamatikere på landsplan er langt lavere. Nu mangler vi bare, at virksomhederne et selv kommer på banen, og fortæller at de kommer til at mangle folk, siger Gregers Christensen.

Datamatikerne er den faggruppe som blev hårdest ramt, da dot.com-boblen sprang.

Tidligere spyttede uddannelsesinstitutionerne op mod 2.000 nyuddannede datamatikere ud om året på landsplan.

Dernæst kølnedes de unges interesse for uddannelsen markant - ikke mindst fordi virksomhederne ville have flere og flere højtuddannede dataloger.

Det fik de unge til at vende ryggen til datamatiker-uddannelsen, der i de seneste år har været en skygge af sig selv med et par hundrede nyuddannede om året.

Hot uddannelse

Den stigende efterspørgsel på datamatikere smitter også af på interessen fra de unge.

Efter i årevis at have været direkte yt, er datamatiker-uddannelsen igen hot blandt de unge uddannelsessøgende.

Det viser en rundspørge blandt uddannelsesstederne i tre af de største byer.

Hele raden rundt ser uddannelses-cheferne en positiv udvikling med stærkt stigende interesse for datamatiker-uddannelsen i kvote to, der havde frist 15. marts.

Selv om søgemønsteret hos de unge har ændret sig de sidste par år, så ansøgertallet på de to kvoter ikke længere er fifty-fifty, giver kvote to alligevel et godt fingerpeg om interessen for uddannelsen, mener Gert Simonsen fraKøbmandsskolen i Århus.

Brug for flere

- Det ser ud som om, der snart ikke er flere ledige datamatikere tilbage. Derfor er der ingen tvivl om, at der kommer til at mangle datamatikere i fremtiden. Vi har et forsigtigt håb om at starte tre hold til sommer. Tidligere har skolen haft to hold, siger Gert Simonsen.

- I de gode gamle dage hentede virksomhederne de kommende datamatikere i busser og gav middag en måned før studiet sluttede. De sidste fem-seks år har vi måttet banke på lågen for at høre, om man måtte komme og kigge.

Klaus Larsen, næstformand i it-fagforeningen Sam-Data/HK, hilser den øgede interesse for datamatiker-uddannelsen velkommen.

Han mener, at der vil være brug for de nye datamatikere.

De mere all-round uddannede datamatikere er nemlig især eftertragtede hos kommuner og mindre virksomheder med to til fire it-ansatte, fortæller han.

- Der har altid været arbejdsløshed hos datamatikere. Men der er jo også mennesker, som ikke egner sig til den uddannelse, de har valgt. Derfor kan man ikke regne med 100 procent beskæftigelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere