Minister afviser ny undersøgelse af museskader

Der er intet behov for at undersøge sammenhængen mellem musearbejde og smerter nærmere, mener beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han vil ikke arbejde for at få museskader anerkendt som arbejdsskader.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke sætte gang i nye initiativer med henblik på at få smerter efter musearbejde anerkendt som arbejdsskader eller som en erhvervssygdom.

Det skriver ministeren i et svar til Enhedslistens arbejdsmarkeds-ordfører Jørgen Arbo-Bæhr.

Ministeren fastslår på baggrund af Arbejdsskade-styrelsens gennemgang af forskningen på området, "at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for den medicinske sammenhæng mellem sygdomme eller smerter i hånden, underarmen, albuen og nakke/skulderen og arbejdet med computer."

Ingen undersøgelser

Claus Hjort Frederiksen mener, at de to undersøgelser fra Arbejdsskadestyrelsen har kortlagt den aktuelle arbejdsmedicinske viden om sammenhængen mellem musearbejde og smerter.

"Jeg finder derfor ikke grundlag for at iværksætte yderligere undersøgelser af området", skriver han.

I Teknisk Landsforbund er arbejdsmiljøkonsulent Allan Petersen langt fra enig i, at der ikke er behov for yderligere undersøgelser af området.

- Vi er ikke i tvivl om, at de her skader findes. Vi har medlemmer, der må opgive deres arbejde på grund af smerter efter musearbejde. Problemet er, at der ikke er formuleret en entydig diagnose, og den må man arbejde for at få frem, siger Allan Petersen.

Han henviser til, at Arbejdsskadestyrelsens seneste undersøgelser netop viser, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for en medicinsk sammenhæng mellem smerter og computerarbejde.

Ny prøvesag

Den dansksvenske professor ved Arbetslivsinstituttet i Göteborg, Jørgen Winkel, har tidligere kritiseret Arbejdsskadestyrelsens undersøgelse af museskader.

Han er utilfreds med, at den forudsætter, at der skal være en klinisk diagnose, for at skaderne kan anerkendes.

- Det er Arbejdsskadestyrelsen, der har sat rammerne for undersøgelsen, men jeg er ikke enig i, at det er rimeligt at sætte de rammer. Det er ikke en klinisk diagnose, der afgør, om Fru Jensen bliver hjemme fra arbejde. Det er, hvorvidt hun har ondt, sagde Jørgen Winkel tidligere på ugen til Politiken.

Fagforbundet HK/Privat har tidligere over for Computerworld gjort det klart, at forbundet er utilfreds med Arbejdsskadestyrelsens udmeldinger om museskader.

Forbundet er nu på vej med en prøvesag, som forbundet håber vil danne præcedens.

Den drejer sig om en mand, der i dag har kroniske smerter efter fem års musearbejde med op mod 12.000 klik om dagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere