Datatilsynet tjekker e-journaler til læger

Amtsrådsforeningen vil gøre sygehusenes elektroniske patientjournaler tilgængelige for de praktiserende læger via internettet. Godkendelsen fra Datatilsynet mangler imidlertid.

Datatilsynet skal gå Amtsrådsforeningens kommende lægeadgang til elektroniske patientjournaler efter i sømmene, inden ordningen kan træde i kraft.

Ideen med systemet er, at de praktiserende læger fra maj skal have adgang til sygehusenes elektroniske patientjournaler via en web-baseret løsning med navnet e-journaler.

Ifølge kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen, mangler ordningen imidlertid fortsat det grønne stempel fra tilsynet, som blandt andet skal drøfte brugerstyringen på løsningen med initiativtagerne.

Kræver samtykke

Med løsningen har de praktiserende læger via deres digitale signatur potentielt adgang til samtlige patientdata i systemet.

Lægerne må imidlertid kun søge oplysninger på patienter, der har givet samtykke.

Det sikres ifølge direktør ved Sundhed.dk, Morten Elbæk, ved at lægerne skal bekræfte, at de har fået samtykke, når de logger ind.

Endvidere oprettes en logfil, som patienten selv får adgang til, og hvor det fremgår, hvem der har kigget i oplysningerne.

Kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen, kan ikke umiddelbart oplyse, om den model er tilstrækkelig til, at Datatilsynet kan sige god for løsningen.

Seks amter med

E-journalerne er en forlængelse af det amtslige samarbejde MedComs SUP-løsning (standardiserede udtræk af patientdata).

SUP benyttes i forvejen af seks amter til udveksling af patientdata på tværs af amtsgrænserne.

Værktøjet forventes endvidere at blive centralt for landets fem regioner, når de fra januar 2007 skal sikre udveksling af patientdata på tværs af de nuværende amters forskellige elektroniske patientjournaler.

Med det nye initiativ får de praktiserende læger i de deltagende amter også adgang til sygehusenes patientdata via portalen Sundhed.dk og en løsning udviklet af WM-data.

På lidt længere sigt skal også borgerne selv have adgang til data via løsningen.

Dansk IT ønsker styring

I interesseorganisationen Dansk IT mener afdelingschef Jacob Primault, at initiativet er et skridt i den rigtige retning, fordi den skaber større sammenhæng i det offentliges it-løsninger på sundhedsområdet.

Han finder dog langt fra løsningen optimal og opfordrer til, at udviklingen sker i en "alvorlig balancegang med hensynet til borgernes sikkerhed".

- Borgerne bør være centrum i deres eget sundhedsprojekt, siger Jacob Primault.

- Efterhånden som systemerne udvikles bør borgerne sikres en form for rettighedsstyring, hvor de selv har mulighed for at tilkendegive, hvem der må trække på hvilke oplysninger, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere