Et brag af en bærbar

Flagskibet i IBM's ThinkPad-serie af bærbare pc'er hedder A31p. Vi har testet dyret, der blandt andet byder på en 1,7 GHz Pentium 4-M processor, lynhurtig grafik og en stor skærm med tårnhøj opløsning. Trådløst netværk og Bluetooth er også indbygget i dette kraftværk, der til gengæld vejer godt til og koster en formue.

Bærbar med det hele

IBM ThinkPad A31p er en bærbar pc til den, der ikke vil undvære noget på turen. Pc'en har nemlig specifikationer, der sagtens kunne findes magen til for en solid, stationær pc. Vi har testet et eksemplar med en 1,7 GHz Pentium 4-M processor, 512 megabyte DDR266 RAM og en 60 gigabyte harddisk med 5.400 omdrejninger i minuttet.

TFT-skærmen er på 15 tommer, og den har en opløsning på hele 1600x1200 pixels. Der er indbygget en kombineret dvd-drev og cd-brænder, diskettedrev og lydkort. Som sædvanlig har IBM udstyret den bærbare pc med et rigtig godt tastatur, denne gang udvidet med en flok ret overflødige genvejstaster yderst til venstre.

Der er utallige måder at få etableret en forbindelse mellem ThinkPad A31p og omverdenen. Mest spændende er muligheden for at komme trådløst på nettet, og til dette formål har pc'en to forskellige standarder indbygget, nemlig trådløst netværk efter 802.11b-standarden og Bluetooth. Der er selvfølgelig også infrarød port.

Hvis man er mest til kabler, kan man benytte portene til 10/100 Ethernet eller 56K modem. Der er to USB-porte, en FireWire-port, tv-udgang og plads til to pc-cards. Meget mere kan man hvis ikke forlange - det skulle da lige være USB 2.0.

Det skal da også siges, at tænkepadden ikke skal være ret meget tungere, før den mister sit bærbar-prædikat. Den vejer nemlig 3,5 kilo, så der er noget at slæbe rundt på. Sådan må det nødvendigvis være, når man ikke vil undvære nogle af pc'ens sædvanlige faciliteter.

Hurtig

Sådanne kraftige bærbare pc'er kan snildt erstatte den stationære af slagsen, men ifølge IBM er A31p faktisk mere end blot en desktop replacement - den er en mobil arbejdsstation. Denne udtalelse understøttes af grafikchippen, der er en ATI Mobility FireGL 7800. Det er nemlig den version af Radeon-chippen, som er optimeret til brug i arbejdsstationer. Chippen er i selskab med 64 megabyte DDR RAM.

Før Nvidia lancerede mobile versioner af GeForce4 var der ingen tvivl om, at ATI's Mobility FireGL 7800 var den hurtigste grafikchip til bærbare pc'er. Nu er det ikke så sikkert længere, men hvilken af de to grafikløsninger, der er bedst til bærbare pc'er, må en fremtidig test afsløre. Sikkert er det, at FireGL 8700 er rigelig hurtig til langt de fleste af de opgaver, man måtte sætte den til.

Vi har i hvert fald ikke det mindste at udsætte på den præstation, A31p kan levere i 3D-spil. Testprogrammet 3DMark2001 SE gav 2.684 point i den høje opløsning på 1600x1200 pixels i 32 bit farver. Slet ikke ringe.

I Quake III Arena demo001 blev det til 91 billeder i sekundet i bedste kvalitet og opløsningen 1024x768, og tallet var 43 for opløsningen 1600x1200. Man kan altså sagtens benytte denne bærbare pc til selv de mest krævende 3D-applikationer.

Vi testede maskinens ydelse under Windows XP, og resultatet var opmuntrende. I benchmark-programmet Content Creation Winstone 2002, som giver et mål for ydelsen ved afvikling af krævende multimedie-programmer, opnåede ThinkPad A31p 26,2 point, mens resultatet var 37,8 point i Business Winstone 2001, der afslører ydelsen ved afvikling af almindelige kontorprogrammer.

Det er resultater, vi aldrig har set mangen til på en bærbar pc. Her skal det dog indskydes, at vi endnu ikke har haft mulighed for at teste en pc med AMD's Athlon 4 1500+.

Batterilevetiden blev testet ved hjælp af programmet Business Winstone 2001 BatteryMark. Det afslørede, at pc'en holder til en time og 42 minuttes arbejde på pc'en ved fuld kraft, altså med en konstant clockfrekvens på 1,7 GHz. Det er ikke lang tid, men normalt vil man da også have den strømbesparende SpeedStep-funktion slået til, og så falder frekvensen til 1,2 GHz, når pc'en kører på batteriet og der ikke er behov for højere ydelse. Det betyder mindre strømforbrug, og med de rette strømstyrings-indstillinger vil batteriet levetid stige en hel del.

Man får lov til at betale for herlighederne. Den testede model rundede de 40.000 kroner med moms. Til gengæld kan man jo passende skrotte sin stationære pc, for med ThinkPad A31p har man alt, hvad man har brug for i en kraftig pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere