Danske IP-soldater bruger PDA'er

Fremtidens soldat er IP-baseret og har adgang til overvågningsfly, artilleristøtte og forsyninger direkte fra sin PDA. Hærens digitale soldater er under udvikling i samarbejde med to århusianske it-firmaer.

I en ikke særlig fjern fremtid skal den enkelte danske soldat have adgang til langt mere information om slagmarken end i dag.

Soldaten skal via PDA kunne få en række oplysninger direkte fra overvågningsfly, bestille mere ammunition og snakke med naboenheder om artilleristøtte.

Det fortæller major John Foley, som er sekretær for Forsvarets Styregruppe vedrørende netværksbaserede operationer (NBO).

Derfor valgte Hæren for nylig de to århusianske it-firmaer Systematic og Terma til at udvikle kommunikations-arkitekturen til NBO i fremtidens forsvar.

Fælles situationsbillede

Meningen med NBO er, at den enkelte soldats slagkraft skal øges ved hjælp af vidensdeling.

Principperne kommer fra det civile erhvervslivs brug af informationsteknologi og går ud på at sammenkoble sensorer, beslutningstagere og våbensystemer i digitale netværk.

Dermed får alle adgang til et fælles situationsbillede.

Men det er ikke nok at finde ud af, hvordan soldaten modtager sin information. Det er endnu vigtigere at sikre, at han kun får netop det præcise billede af situationen, han har brug for.

- Pointen er, at give soldaten adgang til netop den information som er relevant. Så risikerer han nemlig ikke at blive skudt på grund af information overload, siger Peter Diechmann, direktør for Integrerede Systemer, Terma.

Teknologi findes

Det meste af teknologien til den digitale kampplads findes allerede. Problemet er at finde ud af, hvordan de forskellige systemer skal tale sammen.

Og det er netop opgaven med at udvikle denne systemarkitektur, som it-firmaerne Systematic og Terma nu skal løse for Hæren.

- Vi skal have et system, som gør at den enkelte soldat ikke står alene. Soldaterne skal kunne dele hinandens informationer, billeder og video, siger John Foley.

Rent teknisk skal forbindelsen mellem enhederne sikres med krypteret trådløst netværk og satellitter hvor det er nødvendigt.

Systemet er baseret på, at hærenhederne medbringer deres eget kommunikationsnetværk under armen.

Smalbåndet kommunikation

Det bliver de militære radiosystemer som danner grundlaget. Fordi disse er ganske smalbåndende, bliver det en af udfordringerne at finde ud af, hvilke data man egentlig kan skubbe frem og tilbage i systemet, fortæller Peter Deichmann.

Systematic og Terma har tidligere arbejdet sammen om udviklingen af et kommando- og kontrolsystem til Søværnet.

Systematic arbejder med software- og systemudvikling, mens Terma udvikler produkter og systemer til en lang række militære formål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere