KL vil selv sætte it-standarderne i kommunerne

Kommunernes Landsforening vil selv definere standarderne i de kommunale it-systemer. KMD og resten af it-branchen skal alene være leverandører, lyder meldingen forud for KL's delegeretmøde.

Kommunernes Landsforening forsøger at komme KMD-kritikerne i møde forud for foreningens årlige delegeretmøde torsdag og fredag i Aalborg.

En ny aftale mellem KMD-ejerne KL og den dominerende kommunale it-spiller KMD skal sikre fri adgang til grunddata fra KMD's fagsystemer via åbne snitflader.

Der findes endnu ingen tidsplan for projektet, der ifølge KL-kontorchef Marie Munk gælder for alle KMD's fagsystemer.

- Men jeg forventer, at vi kommer et godt stykke med arbejdet allerede i år, siger hun.

Kritik af KMD

KL præsenterer den nye plan dagen før foreningens delegeretmøde i Aalborg.

På dagsordenen er et forslag fra borgmester i Randers og it-ordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, der vil have sat ekstra skub i arbejdet med at få åbne snitflader til de kommunale it-systemer.

Det er netop, hvad KL ifølge Marie Munk har arbejdet for i et stykke tid og nu vil gøre ved at sætte sig selv i spidsen for at udvikle standardiserede snitflader til KMD's fagsystemer.

- Det skal være KL og kommunerne selv, der stiller kravene til deres systemer og definerer standarderne, siger Marie Munk.

Ved at sikre åbne snitflader vil KL gøre det nemmere for KMD's konkurrenter at vinde fodfæste på det kommunale it-marked og skabe mere konkurrence og dynamik i den kommunale it-udvikling.

KMD skal ikke bestemme

KMD forsøgte selv i efteråret at tage de første skridt mod at gøre op med selskabets historiske rolle som den, der både sætter standarderne og leverer løsningerne på det kommunale marked.

Det skete ved at invitere den øvrige branche og blandt andre Videnskabsministeriet til at deltage i et fælles standardiseringsarbejde.

Et interessant initiativ, mener KL's Marie Munk, der imidlertid gør opmærksom på, at det bør være kunderne, der i samspil med branchen, definerer kravene til standarder og løsninger.

- Vi skal naturligvis trække på den viden, som branchen har, men det skal ikke være en enkelt leverandør eller for den sags skyld it-branchen, der definerer, hvordan fremtiden skal se ud, siger Marie Munk.

Forslag om KMD-salg

Forholdet mellem kommunerne, KL og it-giganten KMD bliver et af emnerne, når den kommunale verden de kommende dage samles til delegeretmødet i Aalborg.

På mødet vil Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen forsøge at samle støtte til, at KMD-ejeren KL skal frigive egenkapital til at sætte ekstra skub i arbejdet med at sikre åbne snitfalder til de kommunale fagsystemer.

Michael Aastrup Jensen har endvidere stillet forslag om, at KMD skal splittes op, og at dele af selskabet skal sælges fra.

Den idé er ikke blevet godt modtaget af KL's bestyrelse, der over for Computerworld har afvist, at der skal ændres ved KMD's ejerforhold før kommunalreformen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere