Sygehus lammet af EPJ-fejl

En fejl i it-systemet til de elektroniske patientjournaler på et norsk universitetshospital stoppede tirsdag alle operationer. Hovedstadens Sygehusfællesskab har taget højde for tilsvarende problemer.

Akershus Universitetshospital i Norge måtte tirsdag udsætte alle operationer i adskillige timer, efter en it-fejl havde gjorde de elektroniske patientjournaler (EPJ) utilgængelige.

Det er en svært alvorlig situation for ethvert sygehus, mener hospitalsdirektør Erik Normann ifølge nyhedstjenesten Dagens IT.

- Det ironiske er, at vi i øjeblikket er ved at etablere et alternativ datacenter, så vi altid har en komplet sikkerhedsbackup i situationer som den her. Løsningen skulle have været på plads i morgen, men er blevet forsinket til første marts, siger Erik Normann.

Danske nødplaner

It-chef på Sankt Hans Hospital og driftschef i Hovedstadens Sygehusfælles, Jan Hansen, finder det vovet, at sygehuset overhovedet er i drift med EPJ-systemet uden at have sikret et backup-system.

På Sankt Hans Hospital tager man backup af informationerne i EPJ-systemet fire gange i døgnet og spejler endvidere it-systemet på redundante servere.

Jan Hansen fortæller, at man i forbindelse med etableringen af den nye Region Hovedstaden er ved at udarbejde en generel sikkerheds- og beredskabsplan for sygehusene.

Konstant adgang

Allerede i dag har alle sygehuse i Hovedstadens Sygehusfællesskab dog planer for nøddrift, som vil blive fulgt, hvis uheldet er ude. Endvidere er alle sygehuse sikret nødstrøm.

- Det er af stor vigtighed, at vi hele tiden har adgang til eksempelvis medicin-oplysninger om patienterne. Det kræver nødprocedurer på it-området, som man også kender det fra eksempelvis finanssektoren, siger Jan Hansen.

Han fremhæver, at de enkelte sygehus derfor har adgang til egne data på alternative servere ude af huset.

Den løsning er man også på vej med på det norske sygehus, der tirsdag kæmpede med EPJ-problemer fra klokken 6.30 til lidt efter klokken 11.

Ukendt fejl

De norske problemer opstod, da it-afdelingen var i gang med at flytte patientoplysninger fra en server til en anden.

Det er endnu usikkert, om det var en menneskelig eller teknisk fejl, der var årsag til nedbruddet.

Den norske løsning er leveret af Microsoft og Atea sammen med EPJ-leverandøren DIPS. En talsmand for DIPS oplyser, at der ikke er gået data tabt i forbindelse med problemerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere